(VIDEO) UNIŠTAVAJU PRIVATNOST: CIA 10 godina pokušava da hakuje Eplov ajfon i ajped
Foto: AP

Veliki brat

(VIDEO) UNIŠTAVAJU PRIVATNOST: CIA 10 godina pokušava da hakuje Eplov ajfon i ajped

Planeta -
Američka špijunska služba je sazvala svoje hakere još godinu dana pre nego što je Stiv Džobs predstavio prvi ajfon

VAŠINGTON - CIA godinama pokušava da probije bezbednost ajfona i ajpeda kompanije Epl, navodi se u tajnim dokumentima koja je portal Intersept (The Intercept) dobio od najčuvenijeg američkog špijuna prebega, Edvarda Snoudena, i objavio ih.

Stručnjaci za informatičku bezbednost predstavili su najnovije taktike i dostignuća na tajnom godišnjem samitu, nazvanom "Džambori" (izlet mladih izviđača), koji je bio posvećen korišćenju slabosti u bezbednosti elektronike u domaćinstvima i privredi. Ova konferencija održava se već deset godina, a CIA je prvu organizovala godinu dana pre nego što je pušten u prodaju prvi ajfon.

Informatičari CIA od tada pokušavaju da razbiju digitalne ključeve za enkripciju koji se nalaze u Eplovim mobilnim procesorima. Na meti hakera CIA su i Eplovi konkurenti, kao što je Majkrosoft.

U prezentaciji iz 2012. godine, istraživači iz Laboratorija "Sandija" predstavili su izveštaj pod nazivom "Strawhorse: Attacking the MacOS and iOS Software Development", u kom su pokazali kako kompromitovana verzija Xcode omogućava špijunima da izvuku podatke iz ajfona i ajpeda.

CIA je takođe uspešno modifikovala OS X apdejter, što im je omogućilo da presretnu mehanizam ažuriranja na Eplovim mek laptopovima laptopovima i desktop računarima, a sve u cilju kako bi instalirali keylogger.

Ni Epl ni CIA nisu želeli da komentarišu ove Snoudenove navode, navodi Intersept.

http://www.youtube.com/watch?v=7Qw71E8ofrM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track