SKANDAL U BERANSKOM KATASTRU Radević: Ostao sam  bez posla jer sam Srbin!
Foto: Printscreen Vijesti.me/Tufik Softić

traži pravdu na sudu

SKANDAL U BERANSKOM KATASTRU Radević: Ostao sam bez posla jer sam Srbin!

Crna Gora -

BERANE - Radnik Katastra Igor Radević (33) podneo je krivičnu prijavu protiv načelnika beranske Uprave za nekretnine Velibora Marjanovića zbog progona “na osnovu razlike u nacionalnosti i etičkom poreklu“.

Radević tvrdi da mu Ugovor o delu u državnoj instituciji nije produžen, jer je Srbin. On dodaje da je tome „kumovao“ Marjanović, koji odbacuje sve optužbe.

Ističe da je duže od tri godine radio kao pravnik, stručni konsultant i predsednik Komisije za izlaganje javnih podataka.

“Načelnik je od prvog dana dolaska na tu dužnost počeo da vrši progon i iskazuje netrpeljivost prema meni, kada je ušao u moju kancelariju i zahtevao da je napustim zajedno sa ostalim članovima Komisije“.

foto: Printscreen Vijesti.me/Tufik Softić

Radević je ocenio da se “vrhunac neprimerenog, neprofesionalnog i nasilnog ponašanja“ dogodio u oktobru kada ga je Marjanović pitao - "čija je zastavica koja je bila u kancelariji na stolu koje države je ta zastava“.

“Odgovorio sam mu da sam zastavicu tu zatekao, ali da je sramota da on kao intelektualac ne zna da se je to zastavica Kneževine Crne Gore, koja je zakonom zaštićena. On je očigledno mislio da je to nekakva crkvena srpska zastava. On je uprkos tome uklonio iz kancelarije. Ovaj postupak predstavlja ispoljavanje nacionalne i verske netrpeljivosti“, napisao je Radević u prijavi.

On tvrdi i da ga je načelnik maltretirao po osnovu njegovog Ustavom zagarantovanog prava na upotrebu ćiriličnog pisma.

“Koristim i latinično i ćirilično pismo i napravio sam veliki broj rešenja. Kada sam mu dao pet rešenja na ćirilici, on mi je vratio i tražio da ih prekucam na latinici“, kaže Radević i tvrdi da je Marjanović poslao nadležnima u Podgorici zahtev da mu se ne produži ugovor.

“Devetog januara bahato je ušao u moju kancelariju i doslovce mi rekao - od sutra ne dolazi na posao", kaže Radević i dodaje da se na poslednji korak odlučio pošto su ranija pisma direktoru Uprave za nekretnine i sve njegove žalbe naišle na „ćutanje administracije“.

Marjanović tvrdi da ne zna koje je nacionalnosti i etičkog porekla Radević i da ga to ni ne interesuje.

“Na poslu nikoga ne omalovažavam, pa ni njega. Vodim računa o svom ponašanju prema saradnicima. Da sam ja musliman, ili Bošnjak, ili... mogao bih da prihvatim ovakvu tvrdnju. Ovako, ona kod mene izaziva samo prezir“, rekao je između ostalog Marjanović.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto printscreen Vijesti.me

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track