(VIDEO) GRČKA I MAKEDONIJA NA KORAK DO DOGOVORA: CIPRAS: Povući ćemo veto na članstvo Makedonije u EU! ZAEV: Menjamo ime aerodroma i auto-puta!
Foto: Printscreen Youtube

RAZGOVOR POSLE SEDAM GODINA

(VIDEO) GRČKA I MAKEDONIJA NA KORAK DO DOGOVORA: CIPRAS: Povući ćemo veto na članstvo Makedonije u EU! ZAEV: Menjamo ime aerodroma i auto-puta!

Severna Makedonija -

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je danas da očekuje će, posle rešavanja dugogodišnjeg spora, njegova zemlja povući veto na članstvo Makedonije u NATO i EU.

Cipras i makedonski premijer Zoran Zaev razgovarali su danas gotovo tri sata na marginama Svetskog ekonomskog foruma u švajcarskom gradiću Davos. To je bio prvi sastanak lidera dve zemlje posle više od sedam godina.

Premijeri Grčke i Makedonije saopštili su danas da će započeti sa primenom niza mera za izgradnju poverenja, a Zaev je obećao da će preimenovati aerodrom "Aleksandar Veliki" u Skoplju, kao i auto-put.

Zaev je dodao da on i Cipras osećaju odgovornost da reše 25 godina dugi spor oko imena Makedonije, koji utiče na odnose dve zemlje, i naglasio da će to otvoriti put Makedoniji za članstvo u NATO i EU.

Grčka traži od Makedonije da promeni naziv Republika Makedonija, smatrajući da on izražava territorijalne pretenzije na istoimenu seernu pokrajinu Grčke i da predstavlja uzurpaciju antičkog grčkog nasleđa. Cipras i Zaev su rekli da će početi da primenjuju niz mera u cilju izgradnje međusobnog poverenja,

Evropski komesar za proširenje Johanes Han ocenio je danas da je sastanak premijera Grčke i Makedonije Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva u Davosu "veoma dobra vest".

"Pokazuje hrabrost, viziju i državništvo. Rešavanje ovog dugogodišnjeg pitanja biće dobro za te zemlje, region i Evropu", poručio je Han na svom nalogu na Tviteru.

Kurir.rs/Sloboden Pečat

Foto printscreen Sloboden pečat

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: OSMI DAN OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA! Otkrivamo šta je prethodilo likvidaciji!?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track