Nestaje Amazonija

SEKU PLUĆA PLANETE: Rupa velika ko Britanija

Planeta

Autor:

Deforestacija je pre svega posledica ilegalnih seča šuma, izgradnje autoputeva, rudarstva, poljoprivrede i stočarstva kao i izgradnje hidroelektrana, naftnih i gasnih bušotina

Šuma diše: Amazonija

Šuma diše: Amazonija

SAO PAULO - Sečom i krčenjem šuma u Amazoniji je, u razmaku od deset godina, uništena teritorija veličine Velike Britanije, saopštila je mreža od 11 ekoloških organizacije koje deluju u osam južnoameričkih zemalja na čijim se teritorijama prostire amazonska džungla.

U studiji, objavljenoj u Boliviji, oni ističu da je blizu 240.000 kvadratnih kilometara amazonske džungle nestalo u periodu od 2000. do 2010.

Deforestacija je pre svega posledica ilegalnih seča šuma, izgradnje autoputeva, rudarstva, poljoprivrede i stočarstva kao i izgradnje hidroelektrana, naftnih i gasnih bušotina.

Kako prenosi AP, 63 odsto amazonske džugle od 6,1 miliona kvadratnih kilometara nalazi se u Brazilu, a 80 odsto seče šuma počinjeno je upravo u toj zemlji, navode ekolozi, dodajući da je Peru odgovoran za 6,2, a Kolumbija za pet odsto uništenih šumskih površina.

Ekolozi, međutim, napominju da je došlo do usporavanja tempa deforestacije amazonske šume u Brazilu i drugim zemljama, sa izuzetkom Kolumbije i Francuske Gvajane.

Brazilske vlasti saopštile su da je krčenje džungle na najnižem nivou od 1988, kada su počele da mere stepen uništavanja kišnih šuma. Do sada je uništeno oko 20 odsto brazilskog dela amazonske džungle.

Od 2008, brazilska vlada preduzela je mere kako bi sprečila ilegalno krčenje šuma, koristeći satelitske snimke i šaljući ekološku policiju u najugroženija područja.

Amazonska šuma smatra se jednim od najvažnijih prirodnih odbrana planete od globalnog zagrevanja zbog svoje sposobnosti da apsorbuje ogromne količine ugljen dioksida.

 

Pratite Sport na Facebooku
i Twitteru
Pratite Stars na Facebooku

Komentari (3)

Pošaljite komentar 

Popularni komentari

 • Dusko Kovacevic

  Dusko Kovacevic

  Kakva crna deforestizacija! Dajte, napisite nesto da i moj otac razume. Hvala!

  9 Odgovori 
 • Dusko Kovacevic

  Dusko Kovacevic

  Deforestacija ne postoji u recniku. Molim vas, napisite nesto sto i moj otac razume.

  7 Odgovori 

Poslednji komentar

 • Alex

  Alex

  Za one sto su do juce na svojim planinama gasili svetlo sekirama bice tesko napisati da razumete .

  0 Odgovori 

Najčitanije

osetite zadovoljstvo kuvanja...

Više na stvarukusa.rs

Facebook

Izjava dana

Kad Hrvatska bude mogla da bez policije sačuva 10 ćiriličnih tabli, onda može da drži lekcije Srbiji Ivica Dačić šef srpske diplomatije

Video na Kuriru

Ostali videi
Prati Kurir na Facebooku!