STEČAJNA MAFIJA: Goranu Kljajeviću šest i po godina zatvora
Foto: Tanjug

Presuda

STEČAJNA MAFIJA: Goranu Kljajeviću šest i po godina zatvora

Crna Hronika -
Pored sudije Gorana Kljajevića i Slobodana Radulovića bivšeg direktora C marketa koji je u bekstvu, a osuđen je na 5 godina zatvora, osuđen je i bankar Sekula Pjevčević i to na devet godina zatvora
1 / 6 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Specijalni sud u Beogradu osudio je Gorana Kljajevića na šest i po godina zatvora, a Slobodana Radulovića na pet godina zatvora u predmetu "stečajna mafija".Pored sudije Kljajevića i bivšeg direktora C marketa koji je u bekstvu, osuđen je i bankar Sekula Pjevčević i to na devet godina zatvora.Time je posle sedam godina od pokretanja postupka, izrečena prvostepena presuda grupi poznatoj kao "stečajna mafija". Kao vođa te grupe označen je nekadašnji sudija Trgovinskog suda u Beogradu Goran Kljajević.

Sudija Dušan Vojnović rekao je da je Kljajević osuđen za zloupotrebu službenog položaja i kršenja zakona od strane sudije i da mora da vrati 5.080 evra i 113.000 dinara koje je protivpravno stekao.

Bivši direktor "C marketa" Slobodan Radulović, koji je u bekstvu, osuđen je na pet godina zatvora i novčanu kaznu od 800.000 dinara, a u obavezi je da vrati dva miliona evra koje je protivpravno stekao.Bivši stečajni upravnik predzeća "Rad" Miljko Živojinović, koji je takođe u bekstvu, osuđen je na pet godina zatvora, a u obavezi je da tom preduzeću vrati protivpravno prisvojenih 142.228 evra.

Živojinovćiu je izrečena zabrana da u narednih pet godina obavlja funkciju stečajnog upravnika.Sudija Delinka Đurđević je osuđena na četiri godine i meru zabrane na pet godina bavljenja sudijske funkcije, dok je vlasnik preduzeća "Freš milk" iz Ečke Anđelko Bitović osuđen na 4,5 godina zatvora za poresku utaju i novčanu kaznu od 800.000 dinara.

Advokat Nemanja Jolović, koji je optužen za kršenje zakona od strane sudije u pomaganju, osuđen je na 2,5 godina zatvora i meru zabrane bavljenja advokaturom od tri godine.Nekadašnja direktorka "Poštanske štedionice" Jelica Živković osuđena je na tri godine zatvora, novčanu kaznu od 800.000 dinara i zabranu upravljanja državnom imovinom u narednih pet godina.Svi osuđeni će novčane kazne morati da plate u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude, a u kaznu zatvora biće im uračunato vreme provedeno u pritvoru.Među oslobođenima su Grujica Davidović, Đorđo Antelj i vlasnik "Eko produkta" Milinko Brašnjević.

Na presudu i optuženi i tužilaštvo moći će da se žale Apelacinom sudu u Beogradu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u završnoj reči predložilo sudu da glavne optužene osudi na maksimalne kazne predviđene zakonom do 12 godina, kao i da onima koje osudi na kazne preko pet godina zatvora, odredi pritvor kako ne bi pobegli do pravosnažnosti presude.

Odbrana je mahom negirala optužbe i tražila oslobađajuće presude. Posebno su advokati optuženih insistirali na preciziranju optužnice, s obzirom da većina optuženih više ne odgovara za krivično delo zloupotreba službenog položaja, već za zloupotrebe odgovornog lica koje je uvedeno u krivični sistem 15. aprila.Tužilaštvo to međutim nije uradilo, ali je sud najavio da će će svoju presudu prilagoditi izmenama zakona.Na tu presudu i optuženi i tužilaštvo moći će da se žale Apelacinom sudu u Beogradu.Maksimalnu kaznu zatvora tužilaštvo je predložilo za bivšeg predsednika Trgovinskog suda Gorana Kljajevića, bivšeg direktora Kreditno eksportne banke Sekulu Pjevčevića, bivšeg direktora "C marketa" Slobodana Radulovića, koj je u bekstvu pa mu se sudi u odsustvu, i advokata Nemanju Jolovića.Za bivšeg stečajnog upravnika "Rada" Miljka Živojinovića, koji je takođe u bekstvu tražena je kazna ne manja od 10 godina zatvora, a za nekadašnju direktorku "Poštanske štedionice" Jelicu Živković do osam godina zatvora.Tužilaštvo je takođe predložilo i novčano kažnjavanje i oduzmanje imovinske koristi.U odštetnom zahtevu Poštanska štedionica traži 909.608.780 dinara i 3.684.214 evra, a "C market" 1,7 milijardi dinara.Optužnica protiv okrivljenih podignuta je u oktobru 2006, šest meseci nakon hapšenja osumnjičenih, a suđenje je počelo u januaru 2007.Preciziranom optužnicom koja je sa 200 skraćena na 79 strana, tužilaštvo za organizovani kriminal je odustalo od više krivičnih dela, i štete koja se optuženima prvobitno stavljala na teret kao u slučaju prodaje KEB banke, oštećenja Fonda za razvoj Srbije, Poštanske štedionice, Ineksa.Tužilaštvo je takođe odustalo od krivičnog gonjenja Svetlane Pantović-Brašnjević i sada su njom obuhvaćena 34 okrivljena.Prvi na optužnici označen je Goran Kljajević, a pored njega kao organizatori pominju se beogradski advokat Nemanja Jolović, nekadašnji direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pijevčević, vlasnik "Eko produkta" Milinko Brašnjević, kao i nekadašnja direktorka "Poštanke štedionice" Jelica Živković.Protiv Kljajevića je sredinom aprila Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu povodom sumnji da je učestvovao u zloupotrebama oko privatizacije "Sartida". Istraga se vodi u tom slučaju i protiv Nemanje Kolesara i Branislava Ignjatovića već je u toku istraga u tom predmetu.

Advokati osuđenih najavljuju žalbe

Advokati odbrane saopštili su da će se žaliti na izrečene kazne. Osuđeni bivši direktor Kreditno eksportne banke Sekula Pjevčević rekao je novinarima ispred suda da će se na presudu žaliti Međunardnom sudu pravde u Strazburu i da nema dokaza da je kriv za delo za koje je osuđen.

Advokat Radovan Jovović koji zastupa osuđenog Nemanju Jolovića, i adovkat Aleksandar Lojpur koji brani Miljka Živojinovića najavili su da će se žaliti na presudu i ocenili da su njihovi branjenici osuđeni kako bi se "opravdao sedmogodišnji proces".

Božo Prelević, koji je branio oslobođenog Grujicu Davidovića, rekao je da je ovo bio jedan od najtežih postupaka koji je vođen u Specijalnom sudu i da sudskom veću treba odati priznanje.

"Ovo su još nepravosnažne presude, videćemo kakve će biti konačne presude, ali ono što je sigurno ne možete hvatati okrivljene sačmarom, pa ko padne, već bi trebalo pažljivije sastavljati optužnice", kazao je Prelević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track