PROJEKAT EUROPEN: Poziv građanima da sačuvaju uspomene i Prvog svetskog rata
Foto: Printskrin

Čuvanje za sledeće generacije

PROJEKAT EUROPEN: Poziv građanima da sačuvaju uspomene i Prvog svetskog rata

Beograd -
Građani svoje fotografije, pisma, dnevnike, odlikovanja, filmove i zvučne zapise koji su vezani za Prvi svetski rat tokom Dana sakupljanja uspomena mogu doneti u gradske biblioteke u Beogradu, Čačku i Novom Sadu

BEOGRAD - Organizatori projekta Europeana 2014-2018 pozvali su danas građane Srbije da se tokom decembra priključe projektu očuvanja uspomena iz Prvog svetskog rata.

Građani svoje fotografije, pisma, dnevnike, odlikovanja, filmove i zvučne zapise koji su vezani za Prvi svetski rat tokom Dana sakupljanja uspomena mogu doneti u gradske biblioteke u Beogradu, Čačku i Novom Sadu.

Eksperti iz državnih arhiva i gradskih biblioteka će na licu mesta digitalizovati porodične priče građana i vratiti ih vlasnicima, a one će putem sajta Europeana biti dostupne svima u svetu i sačuvane za sledeće generacije.

Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov je danas istakla da je Prvi svetski rat je velika tema i da je ovo dobra prilika da 5. i 6. decembra građani donesu sve što im je ostalo od predaka i vezano je period Prvog svetskog rata u Biblioteku grada Beograda.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, prikupljanje uspomena će u Gradskoj biblioteci "Vladislav Petković Dis" u Čačku biti organizovano 12. i 13. decembra, a u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu 22. i 23. decembra.Ninkov je ocenila da je reč o velikom projektu, vrlo značajnom za našu kulturu, koji pored zvanične istorije daje uvid i u drugi aspekt rata, izrazivši nadu da će se građani odazvati pozivu i doneti svoje uspomene.

Menadžer prokekta Europeana 2014-2018 Ad Pole je istakao da je cilj tog projekata da se sagleda i ljudski aspekt Prvog svetskog rata, a ne samo vojni, ocenivši da je za Srbiju važno da svoje priče podeli sa ostatkom sveta.Iako se čini da je Prvi svetski rat daleko iza nas, treba imati u vidu i njegove posledice, istakao je Pole i dodao da su se projektu odazvale i evropske zemlje koje nisu su neposredno učestvovale u ratu.

Europeana je od 2011. godine održala 150 dana sakupljana uspomena u 18 zemalja Evrope.Europeana 1914 -1918 je panevropski onlajn izvor namenjen kulturnoj baštini, koji sakuplja izvorni materijal iz Prvog svetskog rata i organizuje dane prikupljanja uspomena, u okviru obeležavanja stogodišnjice rata.

Projektu su se već odazvali glumac Milan Caci Mihajlović i Miona Marković koje će dostaviti zapise koje su sačinili njihovi preci tokom Prvog svetskog rata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track