icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

Direktor Jat Tehnike: Odlični odnosi sa Er Srbijom!

Intervju: Miroslav Musulin

Direktor Jat Tehnike: Odlični odnosi sa Er Srbijom!

Biznis
U proteklom periodu Jat Tehnika je bila poprilično zatvoreno društvo kada je komunikacija sa javnim mnjenjem u pitanju, s toga je i propušten element obajave dobijanja tako velikog priznanja kao što je Erbusov sertifikat

BEOGRAD - Potraga za novim klijentima, osvajanje tehnologije i sposobnosti za radove na još jednom tipu aviona, interesantne modifikacije. Jat Tehnika pod novim menadžmentom nastavlja i širi svoje aktivnosti bez obzira na predstojeću privatizaciju. Tango Six je intervjuisao novog prvog čoveka kompanije Miroslava Musulina.

 

Dolaskom kompanije Air Serbia MRO scena u zemlji doživela je promene. Nacionalna aviokompanija je uspostavila svoje linijsko održavanje dok je Jat Tehnika dobila novo rukovodstvo.
Miroslav Musulin, doskorašnji izvršni direktor Tehnike zamenio je Srđana Miškovića i preuzeo rukovodeću poziciju u kapacitetu vršioca dužnosti. Posle proširivanja ponude vršenja radova na avione proizvođača iz Tuluza kompanija nastavlja sa potragom za novim klijentima, nastavljaju se projekti zanimljivih ariframe modifikacija i osvajanja novih procesa i tehnologija. Ovog vikenda urađena je i prva zamena V2500 motora na avionu kompanije Air Serbia.

Kao što smo prvi objavili, najzvučnije ime na listi zainteresovanih za privatizaciju Jat Tehnike je SR Technics. Zanimao nas je stav novog rukovodstva prema predstojećem procesu privatizacije, hteli smo da saznamo šta je do sada urađeno i šta se planira u domenu akvizicije novih klijenata i kakvi su planovi novog rukovodstva. Iskoristili smo poslednji radni dan prethodne nedelje da razgovaramo sa novim vršiocem dužnosti direktora Miroslavom Musulinom.

 

Musulin je posle završene Vazduhoplovne akademije (nekadašnji Petar Drapšin) diplomirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu 1997. godine. Zaposlio se u Jat Tehnici 1998. godine kao inženjer za strukturu aviona. Od funkcija i projekata koje je obavljao izdvaja vođstvo mobilnim timom za popravke, bio je Project Manager za implementaciju A320 u Jat Tehniku, šef sektora inženjeringa i od 2012. godine izvršni direktor kompanije. Instruktor je za B737CL/NG i A320 familije. Na dužnost vršioca dužnosti direktora stupio je u avgustu ove godine godine.

 

Preuzeli ste dužnost u avgustu prethodne godine. Šta je od tada urađeno u sklopu novog pristupa korporativnom upravljanju?
Neophodan nam je bio korenit pristup promenama. U cilju što uspešnije reorganizacije i efikasnijijeg poslovanja angažovali smo i FON kako bi sa pozicije struke unapredio poslovanje. Za početak  ustanovljen je bord koji odlučuje i razmatra sva trenutna, tekuća i goruća pitanja kompanije. Važna je neprekidna komunikacija koja stvara zdrav kolektiv. Neko je lider a neko timski igrač, važno je da je moj tim mešovit i kompaktan, a samim tim i efikasan.

Sadašnji i novi klijenti. Najbitnija stavka za Jat Tehniku je pronalazak novih klijentata, šta ste do sada uradili po tom pitanju?

 

Kad sve sublimiram, mogu slobodno da kažem da nam je start godine bio nesiguran, neki klijenti su povukli svoje vazduhoplove. Osetili smo ovu situaciju, shvatili je kao opomenu i brzom reakcijom oni su ponovo postali deo naših hangara. Primer su “Europe Airpost” (737CL) i ruski “Transaero” (737CL/NG) koji je najavio dolazak 20 svojih vazduhoplova. “NordStar” (ATR) je najavio za početak 2015. godine tri svoja aviona, koja za nas kao kompaniju predstavljaju probu za nastavak tog posla. “Air Contractors” (ATR) je naš stalni klijent kao i “Corendon Dutch Airlines” (737NG). Air Serbia ima poseban tretman ipak je ona nacionalni avioprevoznik i ispunjava 30% naših poslovnih kapaciteta.

 

Svaki dan radimo na uspostavljanju novih saradnji. Imamo cilj da nam se priključi i turski “Pegasus”, u prilog tome ide činjenica da smo podneli zahtev za sertifikat turskih vazduhoplovnih vlasti, ali imamo i naznake za posao vezan za održavanje 40-tak aviona tipa Boing 737 koji su u američkom „N“ registru.

 

Kakvo je trenutno finansijsko stanje Jat Tehnike?

 

Pri preuzimanju kompanije u avgustu mesecu ove godine zatekao sam veliki dug od 223 miliona dinara. Zahtevao sam reviziju i finansijski presek gde je minus kompanije nakon obrade postojeće dokumentacije iznosio 274 miliona dinara. Celokupan tim se usresredio na poboljšanje finansijskog stanja, pa on na današnji dan iznosi 30 miliona dinara. Cilj mi je kompanijski plus, nisam navikao na minuse.

 

Kadrovska situacija. Kakve su Vaše inicijative vezane za preko potrebnu optimizaciju ukupnog broja zaposlenih? Koje su prosečne plate zaposlenih? Šta poručujete mladim ljudima koji su zainteresovani za poslove mehaničara ili inženjera u Jat Tehnici?

 

Kadrovska rešenja se neće razlikovati od uobičajenih. Struktura ima elemente za zakonske okvire, mere socijalnih programa, penzionisanja ali sve u koordinaciji sa zaposlenima koji čine kompaniju tj. Sindikatima. Prosečna plata zaposlenih u Jat Tehnici je iznad primanja u Republici Srbiji, ona iznosi 69,000 hiljada dinara neto iznosa. Ali kvalitet pruženih usluga je iznad konkurencije koja se nalazi u regionu, pa je stoga ovaj iznos u odnosu na zaposlene u potpunosti opravdan. Rad na vrhunskim tehnologijama je uvek predstavljao izazov za mlade, naša omladina se uvek dobro kotirala u ovoj oblasti, možemo biti zahvalni državi koja je i pored svih poteškoća pružala svoj maksimum u obrazovanju i podržavala one najtalentovanije. Uvek nam nedostaje takav kalibar stručnjaka.

 

Bilo je mnogo polu-informacija, spekulacija i tračeva u vezi odnosa Jat Tehnike i kompanije Air Serbia. Šta je istina i kako vi kao prvi čovek Tehnike vidite tu saradnju?

 

Znate kako, tračeva će uvek biti. Mi koji imamo jasne profesionalne ciljeve i veliku motivaciju nemamo prostora ni vremena da se na putu realizacije planova bavimo niskim strastima. Stvar prestiža svakog MRO centra je da ima uspešnu saradnju sa svojim nacionalim avioprevoznikom. Nama je Air Serbia važan činioc, ne dozvoljavamo da nam iko narušava dobre odnose, to je temelj i na njemu imamo nameru da ih u buduće uspešno gradimo. 

Naš portal je pre nekoliko dana objavio da je “SR Technics”, između ostalih, zainteresovan za kupovinu Jat Tehnike. Postoje li kontakti sa ovom kompanijom i kako bi, iz vaše perspektive, izgledala eventualna pobeda SRT-a u nadmetanju sa drugim ponuđačima?

 

I sami ste upoznati sa činjenicom da je Jat Tehnika u procesu privatizacije i shodno javnom pozivu ima svog privatizacionog savetnika. Nemamo precizne informacije i nećemo se baviti nagađanjima, Agencija je nadležna za privatizacioni proces kao i za apsolutnu nadležnost u odnosu na ishod.

 

U kojoj je fazi proces osposobljavanja Jat Tehnike za radove na Airbus avionima? Kako je on tekao, koji su izazovi i konačno potencijalni benefiti?

 

U proteklom periodu Jat Tehnika je bila poprilično zatvoreno društvo kada je komunikacija sa javnim mnjenjem u pitanju, s toga je i propušten element obajave dobijanja tako velikog priznanja kao što je Erbusov sertifikat. Jat Tehnika ide u korak sa potrebama tržišta i ima sertifikovano osoblje koje u svakom trenutku može da odgovori izazovima koje pred nju postave klijenti. Benefiti za kompaniju su jasni, proširenje capability liste, samim tim i proširenje tržišta ali i doprinos politike države a to je opravdano zapošljavanje.

 

Kako napreduju planovi za unapređenje probnog stola za motore, koji je značaj i kakve su perspektive motorskog odeljenja?

 

I ovo je jedno od pitanja na koje možemo da damo jasan odgovor tek kada privatizacioni proces dobije svoj epilog.

 

Infrastruktura i oprema. Razmišljate li o proširivanju kapaciteta i šta je najhitnije kada pričamo o modernizaciji?
Naravno da smo kao tim napravili strateški plan poslovanja, međutim on tek treba da bude usvojen. Mnogi elementi su u njemu preuzeti iz prethodnog ali i mi imamo na osnovu studija izvodljivosti infrastrukturne predloge. Pitanje je samo budućih procesa koji nam predstoje.

 

Jat Tehnika obavlja i poslove modifikacija i nadogradnji. Koji su najzanimljiviji zahvati koje ste obavili i koji su u planu?

 

Trenutno po prvi put obavljamo zamenu motora na Airbasu kompanije Air Serbia tipa V 2500, i to je za nas nešto sto je sveže s obzirom na vreme od dobijanja sertifikata za Airbus avione. Što se tiče Wi-Fi modifikacije  na avionu, možemo da se pohvalimo, tj. da ne budemo skromni da smo jedini MRO centar u regionu koji je to u stanju da uradi. U pitanju je ruska kompanija Transaero koja ne štedi sredstva da bi svojim putnicima obezbedila maksimalan konfor u svakom pogledu.

 

Koji je Vaš lični komentar i stav u odnosu na jedan od najbitnijih momenata u istoriji kompanije – razdvajanje Tehnike iz Jata. Da li je to moralo da se dogodi, šta je dobijeno, šta izgubljeno?

 

Gledajući iz ovog ugla to je bio jedini izlaz, izlaz iz situacije koja je bila posledica stanja države 90-tih godina. Jat Airways se urušavao, a mi sebi nismo to mogli da dozvolimo, odvajanje je obavljeno pod pokroviteljstvom države na osnovu donirane feasibility studije.

 

Osnovna ideja je bila da se delatnosti podele po “core bussines” principu tj. da se svi osnovni poslovi u kompaniji učine nezavisnim i da kao takvi nađu svoje mesto na tržištu. Mi smo tokom proteklih godina bili samoodrživi, činjenica je da do sada nije iskorišćen maksimum potencijala Jat Tehnike, a koji uključuje ekspanziju ka novim tržištima posebno ka ruskom, koje je kao tržište prešlo na zapadnu tehnologiju.

 

Kako iz lične perspektive izgleda vođenje ovakve kompanije?

 

U kompaniji sam ukupno 18 godina, pre mesta v.d. generalnog direktora obavljao sam ništa manje zahtevnu i napornu funkciju izvršnog direktora Jat Tehnike. Međutim mesto v.d. direktora je lestvica više u svakom smislu, naporno je, puno izazova. Znate, nije više dovoljno da obavljam funkciju vazduhoplovnog inženjera, na meni je da pokažem i svoje menadžerske sposobnosti, da snosim posledice za svoje odluke ali i da uživam u plodovima svog uspešnog rada. Mi smo bez obzira na sve jedan uređen sistem i ne bih preuzimao odgovornost da u njega ne verujem.

 

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...