DOBRA EKONOMSKA SARADNJA: Ovo su glavne KINESKE INVESTICIJE u Srbiji
Foto: NEBOJSA MANDIC

Važni projekti

DOBRA EKONOMSKA SARADNJA: Ovo su glavne KINESKE INVESTICIJE u Srbiji

InfoBiz -

Kinezi u Srbiji kreditiraju izgradnju mosta Zemun - Borča, izgradnju puta Obrenovac - Ljig, Termoelektrane i kopove Kostolac, investiranju u rudarska istraživanja, finasiraju studije izvodljivosti o plovnom kanalu Dunav - Morava - Vardar i učestvuju u telekomunikacionim projektima.

Jedan od najznačajnijih dogovorenih projekata je gradnja pruge Beograd - Budimpešta, a juče je u stanici Resnik, prvi put jedna kineska kompanija počela rekonstrukciju železničke deonice u Srbiji.
U pitanju je pruga Rasputnica „G" - Rakovica - Resnik, duga 7,5 kilometara.
Kupovina Železare Smederevo je najveća kineska investicija u Srbiji, a otvaranjem Kineske banke u našoj zemlji, koja je finasirala više projekata vrednih oko dve milijarde evra, prema rečima ministra finansija Dušana Vujovića, srpsko-kineski odnosi ušli su u novu fazu.
Pored toga, Kina je najvažniji spoljnotrgovinski i finansijski partner Srbije na Azijskom kontinetnu, međutim, u trgovinskom bilansu, samo je jedna strana dominantna. Prošle godini Srbija je u Kinu izvezla robu vrednu tek oko 25 miliona dolara, a uvezla 1,6 milijardi, odnosno pokrivenost uvoza izvozom je svega 1,6 odsto.
Železara, Foto: Dragana Udovičić
Železara, Foto: Dragana Udovičić
Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) u 2015. godini dominantni izvozni proizvodi iz Srbije u Kinu bili su obrađeno bukovo drvo, neobrađeno drvo, delovi za mašine i cirkulacione pumpe za grejne sisteme.
Obrnuto, iz Kine u Srbiju najčeše su stizali telefoni, kompjuteri, uređaji za filtriranje i prečišćavanje gasova i sirovi aluminijum.
Kina je kako su najavljivali zvaničnici ove zemlje u Srbiji zainteresovana za više investicija koje se tiču termoelektrana, hidroelektrana, vetroparkova, solarne energije, pa čak i investicija u vezi sa termalnom energijom.
Od Kine se mnogo i očekuje. Poznato je da se srpski državni vrh nada kineskim ulaganjima u RTB Bor, možda i u Ikarbus, a u vrhu države očekuju i vesti o uspostavljanju avio-linije Beograd - Peking.
(E.K)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track