KO OVDE NE GOVORI ISTINU: Zavod za statistiku tvrdi da pada proizvodnja struje, EPS demantuje
Foto: Shutterstock

suprotni podaci

KO OVDE NE GOVORI ISTINU: Zavod za statistiku tvrdi da pada proizvodnja struje, EPS demantuje

InfoBiz -

Podaci Elektroprivrede Srbije i Republičkog zavoda za statistiku po pitanju rezultata u proizvodnji struje dijametralno su suprotni.

Iako u Elektroprivredi Srbije tvrde da su u maju ostvarili bolje rezultate u proizvodnji struje u odnosu na isti period prošle godine, u Republičkom zavodu za statistiku pak kažu da je došlo do pada proizvodnje u sektoru energije upravo zbog "kretanja u proizvodnji električne energije". Naime, Republički zavod za statistiku je nedavno objavio da je u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom i parom u maju registrovan pad proizvodnje od 6,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Kažu da je pad proizvodnje uslovljen kretanjima u proizvodnji električne energije, što pokazuju rezultati prikupljeni mesečnim statističkim istraživanjem IND-1.

foto: Printscreen Fokus.ba/srna

U Elektroprivredi Srbije, međutim, za list Danas tvrde da su njihove elektrane u maju proizvele više struje nego što je bilo planirano. "Termoelektrane su u maju za 13 odsto nadmašile proizvodni plan. Proizvodnja hidroelektrana u tom mesecu bila je za četiri odsto manja od planirane, zbog manjih dotoka na Drini i Dunavu, odnosno loših hidroloških prilika", rečeno je u EPS-u. Tvrde da je došlo do povećanja proizvodnje struje u odnosu na prošlu godinu za 1,2 odsto. I EPS i RZS odlučno zastupaju svoju stranu priče, a dilema kako je moguće da i pored proizvodnje koja je veća od planirane i boljeg rezultata nego pre godinu dana, pad proizvodnje energije u Srbiji bude uslovljen kretanjem u proizvodnji struje, bar u ovom trenutku nije rešena, piše Danas.

(Kurir.rs/Danas)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Stefanović tri u jedan - policajac, tužilac i sudija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track