Narodna banka Srbije uplatila u budžet 9,6 milijardi dinara
Foto: Nebojša Mandić

Godišnji izveštaj o poslovanju

Narodna banka Srbije uplatila u budžet 9,6 milijardi dinara

InfoBiz -

BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) uplatila je budžet Srbije 9,6 milijardi dinara iz dobiti ostvarene u 2016. godini, navela je guverener NBS Jorgovanka Tabaković u Godišnjem izveštaju o poslovanju i rezultatima rada centralne banke.

NBS je, piše u Izveštaju, prošle godine ostvarila ukupnu dobit nakon oporezivanja u iznosu od preko 49 milijardi dinara.

U skladu sa odredbama Zakona o NBS, dobit koja nije proistekla iz kursnih razlika i revalorizacionih rezervi, a koja je u 2016. iznosila 13,7 milijardi dinara, raspodeljena je tako da 10 odsto ulazi u osnovni kapital NBS, 20 odsto u posebne rezerve banke, dok se 70 odsto ove dobiti prenosi u budžet Srbije, prema dokuimentu objavljenom na zvaničnoj internet stranici te institucije.

Centralna banka ističe da je u prošloj godini održana relativna stabilnost kursa dinara, i to u uslovima izrazite neizvesnosti u međunarodnom okruženju.

Precizira se da je NBS prošle godine prodala ukupno 980 miliona evra i kupila 820 mliona evra, čime je omogućila nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta, i sprečila prekomerne kratkoročne oscilacije kursa dinara u oba smera.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Tuga i bol u Majinom domu, sestra u neverici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track