POVEZIVANJE EU I DRŽAVA CENTRALNE I JUGOISTOČNE EVROPE: U Bukureštu potpisan memorandum o saradnji u oblasti energetike
Foto: Profimedia

ZAJEDNIČKI pROJEKTI

POVEZIVANJE EU I DRŽAVA CENTRALNE I JUGOISTOČNE EVROPE: U Bukureštu potpisan memorandum o saradnji u oblasti energetike

InfoBiz -

BEOGRAD - Predstavnici EU i zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope danas su u Bukureštu potpisali Memarandum o zajedničkom pristupu razvoja u oblastima tržišta električne energije, energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

U ime Srbije Memorandum je potpisao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić koji je u Bukureštu prisustvovao sastanku ministara energetike zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope.

foto: Dragan Kadić

Na sastanku su razmatrani elektroenergetski projekti povezivanja država Centralne i Jugoistoične Evrope, razvoj tržišta električne energije i obnovljivih izvora energije.

Antrić je novinarima rekao da je ocenjeno da je postignut značajan napredak u realizaciji projekta gasne interkonekcije Bugarske i Srbije i data podrška početnim aktivnostima vezanim za gasnu interkonekciju Srbije i Rumunije.

"Projekat gasne interkonekcije Srbija-Bugarska je od ključnog značaja za diverzifikaciju i sigurnost snabdevanja obe zemlje, ali i drugih država u regionu, pre svega Bosne i Hercegovine", rekao je Antić.

Ukazao je i da će gasna interkonekcija sa Rumunijom uvesti novi izvor snabdevanja i energetske sigirnosti jer je Rumunija značajan proizvodjač gasa koji će vrlo brzo posle završetka istraživanja u Crnom moru biti neto izvoznik gasa.

foto: Marina Lopičić

Antić je kazao da se danas potpisanim Memorandom nadležnosti Grupe na visokom nivou za gasno povezivanje u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi (CESEC) proširuje i na oblast električne energije.

Kako je ocenio, to što je Memorandum potpisala Evropska komisija, devet članica EU i sedam članica Energetske zajednice, garantuje da će se raditi na eneretskoj sigurnosti ne samo zemalja zapadnog Balkana već i drugih država koje tokom godine imaju odredjene probleme u snabdevanju električnom energijom.

"Napravljena je lista projekta na kojoj su naši projekti o Transbalkanskom koridoru na vrhu prioritita. Za Srbiju je posebno začajno što je EK snažno podržala projekat izgradnje interkonekcije Srbije i Crne Gore koja je deo projekta povezivanja podvodnim kablom Crne Gore i italije, što čitavom regionu obezbedjuje pristup novim tržištima električne energije", rekao je Antić.

foto: Fonet/Zoran Mrđa

On je dodao da je ocenjeno da energetska efikasnost predstavlja za čitav region veliki izazov i veliku šansu i da to postaje potencijalni novi energetski izvor, usled značaja i nivoa ušteda.

"Zemlje regiona u oblasti energetske efikasnosti treba da koriste iskustva EU i fondove EU koji su značajni za osnivanje nacionalne fondova za tu oblast", istakao je Antić i dodao da će obnovljivi izvori energije u ekološkom smislu predstavljati okosnicu budućeg održivog razvoja Srbije i zemalja regiona.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Tragedija u Kraljevu! Pretio da će bombom razneti svoje ukućane i policiju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track