OBJAVILO MINISTARSTVO FINANSIJA: Suficit budžeta na kraju septembra 66,6 milijardi dinara
Foto: Wikipedia

POSLEDNJI PODACI

OBJAVILO MINISTARSTVO FINANSIJA: Suficit budžeta na kraju septembra 66,6 milijardi dinara

InfoBiz -

Suficit budžeta Srbije na kraju septembra 2017. godine iznosio je 66,6 milijardi dinara, jer su prihodi bili 834,2 milijarde a rashodi 767,6 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Istaknuto je da je u septembru, kao i prethodnih meseci, ostvaren suficit koji je iznosio 119,7 miliona dinara. Prihodi budžeta u septembru su bili 89,7 milijardi dinara.

Poreski prihodi iznosili su 85,5 milijardi dinara, a najveći deo odnosi se na uplatu PDV-a u iznosu od 41,8 milijardi dinara, uglavnom zahvaljujući visokom prihodu po osnovu uvoznog PDV-a.Posle PDV-a, najveći prihod zabeležen je po osnovu akciza, u iznosu od 28,3 milijardi dinara, dok su ostale kategorije poreskih prihoda naplaćene u skladu sa očekivanjima.

Neporeski prihodi ostvareni su u iznosu od četiri mlijarde dinara, a prihod po osnovu donacija iznosio je 200 miliona dinara. U septembru su rashodi budžeta bili 89,6 milijardi dinara.

foto: Profimedia

Troškovi za zaposlene iznosili su 19,5 milijardi dinara, transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 17,6 milijardi dinara, a rashodi za kamate 13,3 milijardi dinara.

Na nivou opšte države na kraju septembra zabeležen je ukupan fiskalni suficit u iznosu od 82 milijarde dinara i primarni fiskalni suficit u iznosu od 185,8 milijardi dinara.

Prema dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) za period januar-septembar, ukupni fiskalni deficit utvrđen je na nivou od 51,6 milijardi dinara, što znači da je ostvareni rezultat bolji za 133,6 milijardi dinara, navelo je Ministarstvo finansija.

Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) na kraju septembra iznosio je 15,3 milijarde dinara. U istom periodu AP Vojvodina je ostvarila suficit od 4,2 milijarde dinara. Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su na kraju septembra u deficitu od 2,5 milijarde dinara, dok su državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, imali deficit od 1,7 milijarde dinara.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track