DUALNO OBRAZOVANJE: Šansa za dobar posao i platu!
Foto: Shutterstock

Država stvara kompetentnu radnu snagu

DUALNO OBRAZOVANJE: Šansa za dobar posao i platu!

InfoBiz -

Sistemom dualnog obrazovanja biće premošćen trenutni jaz između potreba privrede i ponude kadrova na tržištu rada u Srbiji

Dualno obrazovanje premostiće jaz između ponude i tražnje za radnom snagom na tržištu i omogućiti poslodavcima da lakše dođu do stručne radne snage, a mladima da lakše dođu do dobro plaćenog posla, zaključeno je na prezentaciji „Dualno obrazovanje i kompetentni kadrovi“ održanoj tokom vikenda u okviru multikongresa „Serbijan vižens“ u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore.

Siniša Kojić, direktor Politehničke škole iz Kragujevca, istakao je da će dualno obrazovanje sistemski rešiti problem potreba za određenim stručnim profilima, dok će istovremeno dobrim učenicima koji završe srednje stručne škole omogućiti da se usavršavaju u nastavku školovanja.

- Posle dve decenije invazije ekonomskih i pravnih zanimanja i gašenja zanatstva donošenjem Zakona o dualnom obrazovanju Ministarstvo prosvete i PKS žele da sagledaju koje su to stvarne potrebe privrede. Firme sada imaju gomilu kandidata i ne vide drvo od šume. Na obukama je prilika da poslodavci vide kandidate i zaključe da li im odgovaraju. Ovo je proleće stručnog obrazovanja, ali moramo da vidimo kako da sprečimo da svi oni koji završe zanat ne odu na fakultet, jer ako ih 95 odsto ode na dalje školovanje, negde smo onda pogrešili - rekao je Kojić.

Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, istakao je da poslednjih sedam godina anketa privrednika pokazuje istu sliku o potrebama tržišta rada.

- U NSZ ima kadrova sa odgovarajućim obrazovnim profilom koje poslodavci traže, ali oni nemaju dovoljno veština i znanja koja su kompanijama potrebna. Deca koja se odluče za dualno obrazovanje imaju veće šanse za posao, jer će posle završene srednje škole moći lakše da dođu do posla. Od ukupnog broja nezaposlenih na evidenciji NSZ 54 odsto su osobe sa srednjom stručnom spremom. Maturanti gimnazije koji ne odu na fakultet nemaju gde da se zaposle jer ih niko ne traži. Uz program dualnog obrazovanja deca imaju više šanse za dobar posao i dobro plaćen posao, a moći će i dalje da se obrazuju - naglasio je Martinović i dodao da poslodavci traže gotove kadrove i neće da ih obučavaju o svom trošku.

foto: Stefan Jokić

Mirjana Kovačević

UČENJE KROZ RAD

Mirjana Kovačević iz Centra za dualno obrazovanje PKS istakla je da se u dualnom obrazovanju radi o učenju kroz rad:

- Na prvoj godini đaci provode po jedan dan u kompaniji, na drugoj dva, a na trećoj tri dana nedeljno. Privrednici će raditi opis posla kao deo nastavnog plana, a PKS će ispitivati ispunjenost uslova privrednika za dualno obrazovanje, izdavati licence i registrovati ih.

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Shutterstock/Stefan Jokić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track