MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: 4 prioriteta za 2018. godinu
Foto: Facebook Printscreen

Srbija na dobrom putu da bude lider u regionu

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: 4 prioriteta za 2018. godinu

InfoBiz -

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, rekla je da su prioritet Ministarstva u 2018. godini infrastrukturni projekti koji će povezati Srbiju sa regionom i Evropom, kao i nastavak reformi u cilju unapređenja poslovnog ambijenta.

- Srbija je na dobrom putu da bude lider u regionu, a za to je potrebno da nastavimo da gradimo infrastrukturu, i transportnu i energetsku, i da se povezujemo sa susedima, rekla je Mihajlovićeva.

foto: Fonet

Prioritet u 2018, kako je navela, biće modernizacija pruge Beograd-Budimpešta, na kojoj su radovi već počeli na dve deonice od Beograda do Novog Sada, gde radove izvode kineske i ruske kompanije, zajedno sa domaćim podizvođačima.

- Naš plan je da se za dve godine od Beograda do Novog Sada vozom stiže za oko pola sata, što je ne samo brže, nego i bezbednije od automobila. Iduće godine nas očekuje zaključivanje komercijalnog ugovora za treću deonicu, od Novog Sada do Subotice - rekla je Mihajlovićeva.

U 2018. godini prioriteti su i početak gradnja prve deonice auto-puta mira Niš-Merdare-Priština, od Niša do Pločnika, vredne 212 miliona evra, zatim modernizacija i elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad sa izgradnjom obilazne pruge oko Niša, što je investicija vredna ukupno 250 miliona evra, kao i reforma katastra, koja će omogućiti dalji napredak Srbije na Duing biznis listi.

foto: Beta

Na pitanje o odnosu Evropske unije prema kineskim investicijama, Mihajlovićeva kaže da EU već godinama ima pitanja u vezi s ulaganjima Kine i uslovima ovih poslova, ali da Srbija s tim nema nikakav problem i da samo sledi svoje interese.

Govoreći o projektu izgradnje stanova za pripadnike vojske, policije i bezbednosnih službi, Mihajlovićeva je rekla da je ministarstvo koje vodi predložilo da se donese "leks specijalis", kako bi se projekat izgradnje jeftinih stanova proglasio javnim interesom.

- Videli smo da postoje značajne razlike između opština i gradova kad je reč o planskoj dokumentaciji, imovinsko-pravnim i drugim pitanjima. Zato smo predložili da jednim zakonom rešimo administrativne probleme, a da uporedo s tim, zajedno s lokalnim samoupravama, pripremamo projekte - rekla je Mihajlovićeva, i dodala da bi sledeće godine mogli da počnu radovi u nekoliko gradova u Srbiji.

(Kurir.rs/Tanjug/Hepi/Foto: Facebook printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! TROVANJE U VLADI SRBIJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track