ANTIĆ O KRAĐI STRUJE : Izaći ćemo na kraj s onima što se prave pametni
Foto: Damir Dervišagić

Ukupni gubici 13,5 odsto

ANTIĆ O KRAĐI STRUJE : Izaći ćemo na kraj s onima što se prave pametni

InfoBiz -

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da ukupni gubici električne energije Elektroprivrede Srbije (EPS) iznose oko 13,5 odsto, s tim što Vojvodina i Beograd imaju najmanje gubitke, dok se Niš nalazi na dnu tabele.

"Niš je među gradovima gde imamo najveće tehničke gubitke i gubitke zbog neovlašćene potrošnje električne energije. Ovde su gubici značajno veći od prosečnih", izjavio je Antić prilikom obilaska Elektrodistribucije Niš.

Antić je rekao da takva situacija mora da se promeni.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Nije pošteno da 90 odsto ljudi svoje obaveze izmiruje na vreme, a da se neki prave pametni. Sa tim što se prave pametni mi ćemo morati da izađemo na kraj", kazao je Antić.

On je najavio ozbiljna ulaganja u distributivni sistem.

"Imamo delove distributivnog i prenosnog sistema u brdsko-planinskim predelima koji su izuzetno stari", naglasio je Antić.

Prema njegovim rečima, u distributivni sistem se decenijama unazad nije adekvatno ulagalo.

Poziv Nišlijama da ne napuštaju sistem daljinskog grejanja

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić pozvao je građane Niša da ne "napuštaju" sistem daljinskog grejanja jer je taj sistem kratkoročno, srednjoročno i dugoročno finansijski najpovoljniji za njih.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

"Ukoliko neko misli da će neko dugoročno dobro proći na račun toga što se greje na struju, taj se prevario. To što je sada cena električne energije kod nas najniža u Evropi, ne znači da će tako biti doveka", izjavio je Antić.

On je istakao da je daljinsko grejanje u Nišu jeftinije nego u većini gradova u Srbiji.

"Postojao je period u Nišu kada su prethodno rukvodstvo Toplane i grada malo lutali sa tarifnim sistemom i izgubili poverenje građana, ali je veme da se to poverenje vrati", istakao je Antić.

On je istakao da se proteklog vikenda lično uverio da Toplana u Nišu dobro radi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track