BLAMAŽA: Ministarka poljoprivrede ne zna tablicu množenja!
Foto: Nebojša Mandić

Kuku nama ko nam je sve na vlasti

BLAMAŽA: Ministarka poljoprivrede ne zna tablicu množenja!

InfoBiz -
Snežana Bogosavljević Bošković pred poslanicima pomnožila 500 kilograma kukuruza sa cenom od 16 dinara i izračunala da je to 80.000 dinara, umesto 8.000 dinara

BEOGRAD - Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković ne zna tablicu množenja, koja se uči u drugom osnovne, ali sa platom od 161.119 dinara ipak zarađuje četiri puta više od učitelja matematike.Ovo proističe iz njenog javnog obraćanja u Skupštini Srbije, gde je objašnjavajući poslanicima zašto su ove godine smanjene subvencije poljoprivrednicima sračunala da se množenjem 500 kilograma kukuruza sa cenom od 16 dinara dobija rezultat od 80.000 dinara, umesto 8.000.Lekcija seljacima- Prosečan prinos kukuruza ove godine po hektaru bio je 5,7 tona. Da smo navodnjavali, zalivali naše njive, mi bismo bez dodatnih troškova i dodatnih ulaganja obezbedili minimalno veći prinos 500 kilograma. Znači pola tone, to je minimum. Petsto kilograma kukuruza, cena 15 do 16 dinara, to dođemo do nekih 80.000 dinara. To je otprilike 650 evra. Znači, suša nam je uzela zaradu. Uzela nam je 650 evra po hektaru. Da je u pitanju 10 hektara, to je 6.500 hektara. I mi govorimo sada o ovih 100 evra - briljirala je ministarka pravdajući se za smanjenje subvencija za biljnu proizvodnju sa prošlogodišnjih 12.000 dinara na sadašnjih 4.000 dinara. Usput je Boškovićeva seljacima održala i predavanje o odgovornosti.- Poljoprivrednici treba da znaju da smo mi dužni da im odgovorno prenosimo informacije i da im odgovorno pomažemo - rekla je ministarka.Agrar u buliMiroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Srbije, kaže da ministarkino znanje iz matematike najbolje govori zašto nam je stanje u agraru katastrofalno.- U više navrata čuli smo da resorna ministarka kaže da će se smanjivanjem izdvajanja za agrar unaprediti poljoprivreda u Srbiji. Sa ovakvim objašnjenjima ko god malo razmišlja dođe do zaključka da tu nešto ne štima. Znači, oni mogu da kažu šta god hoće, a da ne odgovaraju za izrečenu glupost - kaže Kiš za Kurir. Direktor udruženja Žita Srbije Vukosav Saković smatra da je ministarka, osim u računici, napravila grešku i u proračunu štete od suše, koja je 5.000 kilograma po hektaru, a ne 500, kako je ona rekla.

Bogosavljević BoškovićNAPRAVILA SAM LAPSUSMinistarka poljoprivrede kaže za Kurir da je napravila klasičan lapsus.- Posle celodnevne rasprave potkrao se lapsus. Izvinjavam se i vama i onima koji su to uočili. Meni je odmah posle toga jedan poslanik ukazao na grešku. Zbog toga što se rod uvek računa na više hektara, a ne na jedan, ispustila sam da pomnožim sa 10. Mislila sam na 10 hektara, koliko je minimalna površina u ratarskoj proizvodnji - pravda se Boškovićeva.

Niže bisereSELJACI SU NERADNICIPored toga što ima problema s računicom, Bogosavljević Bošković se zamerila i seljacima optužujući ih da su neradnici.- Nisu problem sredstva, problem je u tome da naši poljoprivrednici treba da hoće da rade! Mi moramo da im kažemo da treba više da rade - izjavila je Boškovićeva 13. februara.

ČinjeniceZA ŠTA ONA PRIMA PLATUMinistarstvo poljoprivrede, zarada 8.177 dinaraMinistarstvo poljoprivrede, odvojen život 33.124 dinaraAgronomski fakultet u Kragujevcu, zarada 88.826 dinaraAgronomski fakultet u Kragujevcu, rad na projektu 30.992 dinara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja