BRUKA: Železnice lažirale popis imovine teške 2,3 milijarde evra
Foto: Nebojša Mandić

Nebriga caruje u državnom gubitašu

BRUKA: Železnice lažirale popis imovine teške 2,3 milijarde evra

InfoBiz -
Protiv članova popisne komisije podnete krivične prijave, a među optuženima je i Ivan Bogavac, savetnik generalnog direktora u „Srbija kargu“ i nekadašnji Šarančićev pomoćnik u vreme afere „šveđanke“

BEOGRAD - Tri člana Centralne popisne komisije „Železnica Srbije“ (ŽS) pokušala su da podmetnu fingirani izveštaj o imovini, obavezama i potraživanjima, a popisivali su vozove, nekretnine, zemlju i zalihe, čija se ukupna vrednost procenjuje na više od 2,3 milijarde evra, piše u krivičnoj prijavi koju je protiv njih podnelo rukovodstvo kompanije.Krivična prijava podneta je protiv Ivana Bogavca, pomoćnika generalnog direktora u novom preduzeću ŽS - „Srbija kargu“, koji je i nekadašnji pomoćnik za pravna pitanja Milanka Šarančića u vreme čuvene nabavke lokomotiva. Drugo dvoje članova popisne komisije koji se krivično terete jesu Nataša Aleksić Kapetanović iz drugog novog preduzeća ŽS „Srbija voza“ i Goran Adžića iz trećeg preduzeća ŽS „Infrastrukture“.Razotkrio sveU prijavi se navodi da su pokušali da obmanu Odbor direktora „Železnica“ dostavljanjem netačnog i neispravnog popisa, i to mimo znanja predsednika Centralne popisne komisije (CPK) Gorana Radića, koji je zbog svega toga odbio da potpiše takav izveštaj.Popis je neophodan da bi mogao da se obavi deobni bilans i da bi tri novoosnovane firme počele da funkcionišu kao posebna pravna lica.„Železnice“ su početkom avgusta podeljene na tri preduzeća: „Srbija kargo“ - za prevoz robe, „Srbija voz“ - za prevoz ljudi, i „Infrastruktura“.- Iako su „Železnice“ gubitaš, imaju vrednu imovinu, kao i brojna potraživanja. Popis treba da pokaže koliko, na primer, ima stanova, kolike su zalihe, koliko se novca potražuje od privatnih firmi... Na površinu bi mogao da ispliva kriminal iz prethodnih godina, ali i onaj koji je u toku. Mnogima nije u interesu da popis bude urađen korektno - kaže sagovornik Kurira koji je učestvovao u popisu.FingiranjeOn ističe da je neverovatno da se u fingiranom izveštaju navodi da je popis zemljišta, stanova i zaliha delimično obavljen i da je još u toku, dok se popis pruga, lokomotiva, drumskih vozila, obaveza, potraživanja, blagajni, tekućih računa i deviznih akreditiva uopšte ne pominje.Tišina u centraliGoran Radić, predsednik CPK, obavestio je Odbor direktora da su liste za stanove popunjavane hemijskom olovkom i da ih nisu potpisali popisivači, da nisu dobijeni popisi svih 16 popisnih komisija, kao i da su se pojedini popisivači žalili da su im rukovodioci pretili da overe stare liste.Ivan Bogavac je za Kurir rekao da ne zna za prijavu i da nema komentar.

Sve je isto, samo njega nema... Milanko Šarančić
Sve je isto, samo njega nema... Milanko Šarančić

Široko dva stambena objekta „Železnica Srbije“ za bivšeg Šarančićevog saradnika IVANU BOGAVCU MALO JEDAN DRŽAVNI STANBEOGRAD - Ivan Bogavac, pomoćnik za pravne poslove Milanka Šarančića prilikom čuvene nabavke lokomotiva, do pre nekoliko nedelja imao je ključeve dva stana ovog državnog preduzeća, saznaje Kurir.Bogavac je bio Šarančićev pomoćnik 2005, kad je nabavljeno 16 lokomotiva, zbog kojih je Šarančić prvostepeno osuđen na pet godina zatvora jer su „Železnice“ oštećene oko 900.000 evra. Umesto da snosi neke posledice, Bogavac je dogurao do dva stana.- On je u stvari dobio tri stana. Prvi 2004. na Karaburmi, ali ga je 2007/8. vratio i uzeo drugi na Voždovcu. Taj stan je koristio kad je 2010/11. uzeo ključ od stana na Vračaru. Reč je o zgradi u Mileševskoj ulici, gde stan ima i Šarančić - ispričao je Kuriru jedan od železničara.Nije jasno ko je živeo u stanu na Vračaru, ali tek pre nekoliko nedelja poslovodstvo „Železnica“ tražilo je od njega da vrati ključeve, što je on i uradio. Zasad je, kako saznajemo, sve stalo na tome. Pitanje ko koristi stanove u „Železnicama“ i po kom osnovu, kako Kurir saznaje, jeste pitanje za milion dolara, evidencija skoro da ne postoji. U ovom trenutku ova državna firma ima oko 2.575 stanova, koje koriste zaposleni. Više stotina stanova je dosad prešlo u ruke sadašnjih ili bivših radnika, najvećim delom funkcionera. Bogavac je za Kurir negirao da je imao ključeve dva stana.(V. S.)

„Železnice Srbije“ODBOR DIREKTORA JESTE PODNEO KRIVIČNE PRIJAVEDa Odbor direktora „Železnica Srbije a.d.“ jeste podneo navedene krivične prijave, zvanično je potvrđeno Kuriru u tom javnom preduzeću.- I pored toga, aktivnosti na popisu se nastavljaju, a stručne službe u sve četiri železničke kompanije nastoje da sve eventualne nepravilnosti otklone kako bi ceo posao što pre bio završen. Sve četiri železničke kompanije insistiraju da čitav posao bude urađen kako treba, a sve sumnje biće proverene - odgovorili su Kuriru iz „Železnica Srbije“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track