Bušatlija: Biće teže doći do investitora bez gasovoda!
Foto: Fonet

O odluci Vladimira Putina

Bušatlija: Biće teže doći do investitora bez gasovoda!

InfoBiz -
Ako su se Rusi sa Turskom dogovorili da gasovod pređe preko Turske, mi smo tu onda izlišni, ali ne samo mi, već i svi oni koji su očekivali taj gasovod, kao što su Bugarska, Mađarska i Austrija, kazao je Bušatlija

BEOGRAD - Ekonomski analitičar Mahmut Bušatlija ocenio je danas da će indirektno za Srbiju biti teže da dođe do investitora zbog odluke o prestanku gradnje gasovoda Južni tok.

Bušatlija je kazao da će, posle odluke ruskog Gasproma da "zatvori" projekat izgradnje gasovoda Južni tok, biti teže doći do investitora, naročito onih u oblasti industrije, zbog nedostupnosti energenata, u ovom slučaju gasa.

Šef ruskog Gasproma Aleksej Miler izjavio je danas tokom posete Turskoj da je projekat gasovoda Južni tok "zatvoren" i dodao da povratka tom projektu neće biti. On je rekao da su se Moskva i Ankara dogovorili o izgradnji morskog gasovoda kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Miler je naveo je da će 14 milijardi kubnih metara dobijati Turska, a da će ostala količina ići do granice Turske i Grčke.

Bušatlija je kazao da je Srbija na gubitku, jer je planirano da ruska strana sama finansira izgradnju gasovoda i dodao da će Srbija verovatno imati mogućnost da se priključi na gasovod koji ide do Grčke, ali o svom trošku.

"Ako su se Rusi sa Turskom dogovorili da gasovod pređe preko Turske, mi smo tu onda izlišni, ali ne samo mi, već i svi oni koji su očekivali taj gasovod, kao što su Bugarska, Mađarska i Austrija", kazao je Bušatlija.

Srbija i Rusija potpisale su 2008. godine međudržavni energetski aranžman koji je obuhvatao izgradnju Južnog toka kroz Srbiju, prodaju NIS-a Rusiji bez tendera i izgradnju zajedničkog skladišta gasa Banatski Dvor. Vlada Srbije je na vanrednoj sednici 29. decembra 2007. godine usvojila platformu za pregovore o ponudi Rusije o saradnji u naftnoj i gasnoj privredi, u kojoj se traži preuzimanje NIS-a u zamenu za prolazak gasovoda "Južni potok" kroz Srbiju, a 22. januara usvojila je tekst sporazuma.

Bušatlija je ocenio i da Srbija nema prava da traži bilo kakvu nadoknadu kada je reč o prestanku gradnje gasovoda, jer se Južni tok ne pominje u ugovoru o prodaji Naftne industrije Srbije i dodao da se Srbija "nije ponašala onako kako se ponaša u dobrom poslovanju". Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas posle razgovora sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom da je izgradnja Južnog toka nemoguća zbog stava Evropske unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track