ČADEŽ NA BIZNIS FORUMU U PARIZU: Ne smemo propustiti još jedan voz
Foto: Tanjug Zoran Mirković

Skup ministra finansija zapadnog Balkana

ČADEŽ NA BIZNIS FORUMU U PARIZU: Ne smemo propustiti još jedan voz

InfoBiz -

PARIZ - Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež ocenio je danas u Parizu da region zapadnog Balkana ne sme propustiti „još jedan voz“ i da se mora okrenuti saradnji privrede kako bi povećali udeo našeg izvoza u svetu.

On je, na Biznis forumu koji se održava u okviru Samita o zapadnom Balkanu, ukazao da je na njegovu i inicijativu predsednika kosovske privredne komore Safeta Grdžalijua, na prvom Samitu u Berlinu pokrenuto formiranje Komorskog investicionog foruma, koji je osnovan prošle godine u Beču.

Na ovogodišnjem, trećem samitu, privredne komore regiona dovele su privrednike koji razgovaraju sa evropskim kompanijama. Čadež je ukazao da Komorski investicioni forum predstvalja više od 350.000 kompanija regiona i da je važno da se poveća izvoz regiona u svetu.On je istakao da je izvoz svake zemlje regiona pojedinačno veoma mali, te da je neophodno udruživanje kako bi se udeo na svetskom nivou povećao.„

- Jedan voz smo propustili, nemojmo sledeći“, poručio je Čadež. On je kazao da su ministri finansija na skupu u Parizu preneli informacije o napretku svojih zemalja, dodajući da su se velike stvari pomerile u ekonomiji, ali se i dalje premalo razgovara o tome šta treba da uradimo da bi lakše poslovale naše kompanije.„Moramo da poslujemo zajedno i pravimo holdinge, te tako osvajamo treća tržišta, podvukao je Čadež.

Najavio je da će Komorski investicioni forum, s tim u vezi, od septembra uspostaviti veb-platformu za mala i srednja preduzeća iz celog regiona, kako bi ujedinili svoje resurse, čime bi im se omogućio lakši nastup na drugim tržištima.Takoje komore, prema njegovim rečima, kreiraju zajedničke ponude u raznim privrednim granama.

Čadež je istakao da je cilj da se firme regiona dogovaraju, prave konzorcijume i učestvuju na tenderima na kojima ne bi mogle same učestvovati. Kada je reč o Bregzitu Čadež je istakao da je teško proceniti posledice po EU, a samim tim i na ekonomije našeg regiona. Međutim, dodao je, da kada se vidi da je EU fokusirana više na svoje unutrašnje probleme, a sve se bavi manje nama, onda su to posledice koje se direktno osećaju. S tim u vezi je ocenio da treba da politika EU ostane proaktivna, da se ceo region što je moguće brže integriše u porodicu evrospkih naroda, jer je EU najuspešniji mirovni projekat, koji je doneo i našem regionu stabilnost.

Predsednik kosovske privredne komore Grdžaliju istakao je da, uzimajući u obzir najnovija dešavanja u EU, Samit u Parizu ima veliki značaj.Prema njegovim rečima, ne treba gledati samo sa ekonomske tačke gledišta, već je bitno da je potvrđeno da Evropa za zapadni Balkan nema alternativu Grdžaliju je naglasio da se treba iskoristiti trenutrak Bregzita time što će se smanjiti barijere u regionu, promovisati partnerstvo i saradnja, kao i formianjem holdinga za zajedničke nastupe na treća tržišta.

On je uveren da sada vlada nova klima i postoje nove mogućnosti, a da vlade država regiona moraju dati podršku radu komora, jer je budućnost zagarantovana samo u ekonomskom razvoju. Grdžaliju je naglasio da komore regiona imaju iste ciljeve i neprijatelja, a to je pre svega nezaposlenost, protiv koje je moguće boriti se samo posvećivanjem Evropi, privredi, obrazovanju, ali i stavranjem poslovnog ambijenta povoljnog za investicije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track