DA LI JE SEKA GOTOVA: Srpska industrija izašla iz krize posle 7 godina!
Foto: Shutter

ANALIZA

DA LI JE SEKA GOTOVA: Srpska industrija izašla iz krize posle 7 godina!

InfoBiz -
Domaća industrijska proizvodnja u maju zabeležila najveći skok od jula 2008. godine, kad je sve stalo u svetu, pa i kod nas

BEOGRAD - Industrija je u maju imala najveću proizvodnju još od jula 2008. godine, kad je počela kriza, pa bi tek sada moglo da se kaže da smo posle sedam godina izašli iz kriznog perioda, navodi u analizi portal makroekonomija.org.Kako se navodi, podaci o industrijskoj proizvodnji u maju su više nego povoljni jer je ukupna industrijska proizvodnja povećana za 17,7 odsto, najviše zahvaljujući električnoj energiji, rudarstvu i sektoru prerađivačke industrije.Poplave- Ovo je većim delom posledica poređenja s majem prošle godine, kad su bile poplave, i to naročito kod proizvodnje struje i uglja. Međutim, posledica je velikog skoka u desezoniranoj seriji jer je u maju u odnosu na april 2015. industrijska proizvodnja veća za 6,7 indeksnih poena, a prerađivačka industrija za 2,9 - navodi se u analizi.Mnogo je važnije da je posmatrano u desezoniranoj seriji ukupna industrija u maju imala najviši nivo proizvodnje od jula 2008, a prerađivačka industrija od septembra 2008. To znači da je, ukoliko se održi dostignuti desezonirani nivo proizvodnje iz maja, industrijska proizvodnja posle sedam godina u Srbiji izašla iz krize i kreće ponovo putem oporavka ka dalekim rekordnim nivoima iz davne 1989.

NadoknađivanjeU analizi se ističe da je nakon kumulativnog smanjivanja ukupne industrijske proizvodnje za 1,5 odsto od januara do aprila kumulativni rast sada bio dva odsto. Ipak, da bi se nadoknadio pad iz 2014, porast do kraja godine mora da bude sedam odsto.- Pošto smo ušli u poređenje s prošlogodišnjom „rupom“ u rudarstvu i električnoj energiji, porast će se vrlo brzo dogoditi, osim ukoliko je rast proizvodnje prerađivačke industrije u maju bio incidentan. A rast u maju nije bio incidentan jer je od 18 od 24 oblasti prerađivačke industrije ostvarilo porast proizvodnje, dok je u periodu od januara do maja 15 oblasti imalo porast proizvodnje - navodi portal.

ČINJENICE- Industrijska proizvodnja u maju ukupno uvećana za 17,7 odsto- proizvodnja električne energije 48,8%- rudarstvo je povećalo proizvodnju za 23,9%- prerađivačka industrija se uvećala za 11%- od 18 od 24 oblasti prerađivačke industrije ostvarilo rast proizvodnje- 15 oblasti prerađivačke industrije ostvarilo rast u periodu od januara do maja)

PokretačiČELIČANA I RTB LIDERIDrugi najveći pokretač rasta proizvodnje industrije u odnosu na 2014. jeste proizvodnja osnovnih metala i beleži rast od 59 odsto. Najvećim delom reč je o proizvodnji „Železare Smederevo“, ali i RTB „Bor“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track