DIREKTOR HESTILA: EU nije htela Železaru, a sad se boji srpskog čelika
Foto: Drgana Udovičić

Čeličana

DIREKTOR HESTILA: EU nije htela Železaru, a sad se boji srpskog čelika

InfoBiz -

Evropsko udruženje proizvođača čelika Eurofer optužilo je pet zemalja da izvoze čelik na teritoriju EU ispod cene - Srbiju, Rusiju, Iran, Brazil i Ukrajinu.

Song Sihaj, direktor kineske kompanije „Hestil“, koja je preuzela „Železaru Smederevo“, izjavio je juče da veruje da je Srbija sposobna da odgovori Briselu na pitanja pokrenuta povodom sumnji da je u EU izvožen čelik po damping cenama.- Verujemo da je Vlada Srbije kompetentna i sposobna da odgovori Evropskoj komisiji u vezi sa antidamping pitanjima. „Železara Smederevo“ je mali proizvođač čelika u poređenju s proizvođačima iz Evropske unije i njen udeo na tržištu EU je manji od 0,4 odsto - naveo je Song Sihaj u pismu dostavljenom medijima.Evropsko udruženje proizvođača čelika Eurofer optužilo je pet zemalja da izvoze čelik na teritoriju EU ispod cene - Srbiju, Rusiju, Iran, Brazil i Ukrajinu.Ministarstvo privrede Srbije oformilo je stručni tim koji će se baviti istragom koju je pokrenula Evropska komisija po žalbi Eurofera. Istraga će se odnositi na period od 1. jula 2015. do 30. juna ove godine, kad je „Železarom Smederevo“ upravljao profesionalni menadžment „HPK inženjeringa“.Direktor „Hestila“ je u pismu pitao „zbog čega su druge evropske kompanije odbile da učestvuju u trci za privatizaciju ‚Železare Smederevo‘ kako bi pomogle svojim prijateljima sa istog kontinenta, a sada sumnjaju da će se čelik prodavati po nižoj ceni nakon što je kineski investitor preuzeo fabriku“?On je istakao da „Hestil Srbija“ nikada nije planirao uvoz čelika iz Kine i njegovu preprodaju u EU.- To je u suprotnosti s našim ciljem da zaposlenima omogućimo očuvanje radnih mesta - rekao je Song Sihaj.Najavio je da će „Hestil“ uskoro početi obnavljanje preuzetih postrojenja „Železare Smederevo“ kako bi fabrika povratila svoju vitalnost i sačuvala više od 5.000 radnih mesta. Dodao da se ta kompanija smatra srpskom kompanijom i da će poslovati u okvirima zakona Srbije, „jer je ovo država u kojoj se poštuje vladavina zakona“.

Aleksandar VučićSRBIJA ĆE LAKO DOKAZATI ANTIDAMPINGMandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da Srbija neće imati problema da dokaže Briselu da „Železara Smederevo“ nije izvozila čelik u Evropsku uniju po damping cenama.- Mislim da imamo čist slučaj što se tiče antidampinga. Imamo čistu dokumentaciju - rekao je Vučić i dodao da će u tom slučaju pomagati kineski advokati.On je ocenio da je bilo nepreciznih i pogrešnih izjava o državnoj pomoći, koje su Srbiju dovele u poziciju koja nije laka:- Te neodgovorne ljude iz našeg sistema... Ne znam šta bih vam više rekao, osim što neće obavljati važne i odgovorne funkcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track