Do kraja 2016. posao će naći 75.000 ljudi
Foto: Fonet

Bankari nam vide svetlu budućnost

Do kraja 2016. posao će naći 75.000 ljudi

InfoBiz -
U Erste grupi za sledeću godinu najavljuju pad stope nezaposlenosti sa sadašnjih 20 na čak 18 odsto, ali i povećanje potrošnje i jačanje evra na 123 dinara u narednih godinu i po dana

BEOGRAD - Stopa nezaposlenosti u Srbiji, koja sada iznosi oko 20 odsto, do kraja godine pašće na 18,5, dok će tokom 2016. biti dodatno smanjena na 18 odsto radnosposobnog stanovništva, prognoza je istraživača Erste grupe.To praktično znači da će do kraja sledeće godine posao naći oko 75.000 ljudi, od njih 739.000 nezaposlenih koji su sada registrovani u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.StabilizacijaPozitivan trend zapošljavanja, prema mišljenju austrijskih bankara, pratiće rast privrednih aktivnosti i finansijska stabilizacija domaćeg tržišta. Ipak, brži oporavak privrede će, kako se navodi, usporavati slabosti tržišta rada i mere konsolidacije.- Na planu ekonomske politike vidimo prostor za dodatno ublažavanje monetarne politike, uzimajući u obzir nisku inflaciju i unutrašnju stabilizaciju, a Vlada bi trebalo da intenzivira napore na restrukturiranju i privatizaciji društvenih preduzeća - kažu u Erste grupi, gde smatraju da rizici za fiskalnu perspektivu dolaze od najava povećanja plata u javnom sektoru i penzija.Ipak, procena istraživača je da će lična potrošnja građana u 2015. zadržati trend pada, te biti u minusu 0,7 odsto, dok se rast potrošnje očekuje tek naredne godine.Direktne investicijeZanimljivo je da analitičari Erste grupe prognoziraju da devizni kurs do kraja 2015.Slabi inflatorni pritisci još ostavljaju prostor za smanjenja referentne stope, smatraju analitičari Erste grupe i očekuju da će sa sadašnjim 5,5 odsto ova kamata tokom naredne godine iznositi u proseku 4,7 odsto. Učešće direktnih stranih investicija u BDP Srbije povećaće se sa 4,7 odsto u 2015. na pet odsto BDP u 2016. Međutim, u Erste grupi procenjuju da će učešće javnog duga u BDP nastaviti da raste i da će do kraja ove godine biti 74,5 odsto, a dogodine stići do 75,7 odsto BDP.

Stroža procenaRAST BDP TEK 0,2 ODSTOOčekivanja analitičara Erste grupe su da bi realni rast bruto društvenog proizvoda (BDP) Srbije u ovoj godini trebalo da bude oko 0,2 odsto, a dogodine 1,2 procenta, što je manje optimistična prognoza od računice Narodne banke Srbije da će rast BDP do kraja godine biti 0,5 odsto.- Slabosti na tržištu rada pokazuju da potrošnja domaćinstava ne može snažno doprineti profilu rasta, dok mere fiskalne konsolidacije takođe mogu da smanje javnu potrošnju, što doprinosi smanjenju stope rasta, zaključuju analitičari.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track