Dug države veći za 1,5 milijardi evra, problemi za RTB Bor i Železaru!
Foto: Thinkstock

Kako će se na nas odraziti povećanje kamatnih stopa u Americi

Dug države veći za 1,5 milijardi evra, problemi za RTB Bor i Železaru!

InfoBiz -
Jačanje dolara povećaće spoljno zaduženje Srbije, dok će poskupeti uvozna roba iz SAD, pre svega lekovi. Pad cena čelika i bakra može doneti štetu našim važnim izvoznim granama i smanjiti priliv deviza, ukazuje ekonomista Živković

BEOGRAD - Zbog odluke američke Uprave federalnih rezervi (FED) da poveća kamatne stope ojačaće dolar, što će povećati dug Srbije za najmanje 500 miliona dolara u 2016, ali i otežati poslovanje RTB „Bor“ i „Železare Smederevo“ jer se očekuje pad cena bakra i čelika. Takođe, treba očekivati poskupljenje lekova, implantata, sirovog koksa i druge robe koju uvozimo iz SAD.Dodatni problem je što sledeće godine Srbija mora da isplati i rate kredita i obveznice u vrednosti od 212 miliona dolara, što u slučaju daljeg jačanja dolara znači da će biti potrebno više sredstava iz budžeta nego što je država planirala. Dušan Vujović, ministar finansija, saopštio je juče građanima da će ove dugove vratiti zahvaljujući dolarima koji će stići iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, odakle se očekuje ugovorena milijarda.Međutim, ministar nije objasnio kako će amortizovati kursne razlike kada u 2017. na naplatu stigne 750 miliona dolara u obveznicama.Milijarda od UAE znači i uvećanje duga države u dolarima, koji je sada oko osam milijardi, dok je ukupan dug države zbog jačanja američke valute ove godine povećan za oko milijardu evra! Javni dug države je na kraju novembra bio 25,1 milijardu evra, a ako dolar dodatno ojača i izjednači se sa evrom narednih meseci, dug Srbije, prema analizi Fiskalnog saveta, mogao bi da se poveća za još pola milijarde evra.Ekonomista Boško Živković kaže za Kurir da će, osim jačanja dolara, odluka FED smanjiti cenu sirovina i metala jer će se kapital iz robnih derivata preseliti u finansijske, kao što su američke obveznice.- To za nas znači rast duga i obaveza za servisiranje dospelih obaveza u dolarima, odnosno veća izdvajanja iz budžeta, i sledeće i 2017, kada nam dospevaju obveznice u dolarima. Pad cena čelika i bakra može doneti štetu veoma važnim domaćim izvoznim granama i smanjiti priliv deviza - navodi on.Slaviša Tasić, osnivač portala Tržišno rešenje, smatra da odluka FED neće imati velikog uticaja jer su je tržišta odavno očekivala i kursevi i kamate su se već unapred prilagodile: - Dobro je za to malo izvoznika u SAD, ali naš uvoz iz Amerike biće skuplji.

Šta uvozimo iz SADSKUPLJI KUKOVI I DŽIPOVISrbija iz SAD uvozi lekove, vazdušne ili vakuum pumpe, vazdušne ili gasne kompresore i ventilatore, veštačke delove tela, automobile, proizvode od gvožđa ili čelika, badem, katetere i kanile, sirovi koks, pa bi ova roba mogla da poskupi. Jači dolar pogoduje „Fijatu“, najvećem izvozniku u SAD.

REAGOVANJAOPTIMISTADragoljub Vukadinović, „Metalac“Jak dolar biće motiv da malo više forsiramo izvoz u Ameriku, što do sada nismo radili zbog jeftinog dolara. Na sajmovima u Milanu i Frankfurtu gledaćemo da pojačamo izvoz u Ameriku, s obzirom na dobar kurs dolara u odnosu na evro.PESIMISTABranislav Grujić, „PSP Farman“Neće se ništa promeniti. Kod nas krediti nikad nisu bili jeftini, Povećanje kamatne stope od 0,25 odsto u Americi ništa ne znači za srpsku privredu. Ako dođe do većeg povećanja, to će značiti da će novac poskupeti, ali zasad to ne utiče na izvoz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track