EPILOG: Banka na sudu zbog bacanja fajlova u đubre

Šabić podneo zahtev za prekršajni postupak

EPILOG: Banka na sudu zbog bacanja fajlova u đubre

InfoBiz -

Činjenice utvrđene u postupku nadzora govore da je do prekršaja došlo ne zbog zle namere već zbog grube nepažnje i nemara, ali to svakako ne isključuje odgovornost

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić podneo je sudu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv banke čija je jedna filijala bacila poverljive dokumente svojih klijenata pored kontejnera.

- Činjenice utvrđene u postupku nadzora govore da je do prekršaja došlo ne zbog zle namere već zbog grube nepažnje i nemara, ali to svakako ne isključuje odgovornost - navodi se u saopštenju Šabića. Nakon što su utvrđene nepravilnosti u tom slučaju, poverenik je naložio banci da preduzme mere i da ga u roku od osam dana o preduzetim merama izvesti.Poverenik, međutim, ističe da ovo nije izolovan slučaj, zbog čega je uputio i pismo guvernerki Narodne banke Srbije Jorgovanki Tabaković.

- Osim što ovakvi postupci izvesno predstavljaju grubo kršenje i najminimalnijih standarda korektnog odnosa prema bankarskom klijentu, oni mogu biti i ozbiljne nezakonitosti, posebno u oblasti bankarskog poslovanja - ocenio je Šabić. On je istakao da je važno da NBS reaguje na sve slične slučajeve, dodajući da, prema konkretnim okolnostima, u određenim slučajevima obaveza reagovanja mora da važi i za organe kao što su tužilaštvo i MUP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track