ER SRBIJA: Sporazumi sa SAD i još 13 zemalja
Foto: Nemanja Pančić

Konferencija u Indoneziji

ER SRBIJA: Sporazumi sa SAD i još 13 zemalja

InfoBiz -
Ovo je jedinstvna prilika da se samo u pet dana parafiraju bilateralni sporazumi o vazdušnom saobraćaju zašta je, inače, u redovnoj proceduri potrebno više od godinu dana

BEOGRAD - Delegacija Srbije će na Konferenciji o pregovaranju u civilnom vazduhoplovstvu (ICAN), koja se održava od danas do 21. novembra u Indoneziji, usaglasiti i parafirati sporazume o vazdušnom saobraćaju sa SAD i još 13 zemalja, koji će omogućiti širenje mreže Er Srbije.

"Ovo je jedinstvna prilika da se samo u pet dana parafiraju bilateralni sporazumi o vazdušnom saobraćaju zašta je, inače, u redovnoj proceduri potrebno više od godinu dana i to za svaku zemlju pojedinačno", izjavila je predstavnica Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije Katarina Andrić-Milosavljević.

Delegacija Srbije, predvođena pomoćnikom ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Ilićem i predstavnicima Direktorata, ugovorila je ukupno 15 zvaničnih sastanaka sa predstavnicima 14 delegacija.To su delegacije: SAD, Egipta, Tajlanda, Singapura, Južne Koreje (dva sastanka), Jordana, Saudijske Arabije, Bahreina, Omana, Sejšela, Maroka, Novog Zelanda, Pakistana i Vijetnama.

"S obzirom na to da je Er Srbija izrazila želju da leti ka ovim destinacijama, delegacija Srbije će sa 14 zemalja usaglasiti i parafirati sporazume o vazdušnom saobraćaju ili potpisati memorandume o razumevanju kojima se na osnovu postojećih sporazuma utvrđuju dodatne mogućnosti za obavljanje saobraćaja", navela je Andrić-Milosavljević.

Delegacija Srbije će ove nedelje prisustvovati radnoj Konferenciji o pregovaranju u civilnom vazduhoplovstvu - Konferenciji ICAN, koja predstavlja projekat Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO).Ona je kazala da taj projekat ima za cilj da se predstavnici velikog broja država sastanu na jednom mestu kako bi u kratkom vremenskom periodu obavili više pregovara i usaglasili više bilateralnih, regionalnih ili multilateralnih sporazuma ili aranžmana u oblasti civilnog vazduhoplovstva.

Prema njenim rečima, na konferenciji će se za samo pet dana zaključiti sporazumi i aranžmani sa državama sa kojima je teško uspostaviti kontakte u uobičajenim okolnostima i koji bi trajali i više godina.Sa druge strane, zaključivanjem većeg broja sporazuma i aranžmana se ostvaruje i osnovni cilj ICAO, a to je primena jedinstvenih standarda i preporučene prakse vazduhoplovne bezbednosti.

ICAN konferencija se održava jednom godišnje, u poslednjem kvartalu, na različitim lokacijama, a ovogodišnju sedmu ICAN konferenciju zajedno organizuju ICAO-a i Civilne vazduhoplovne vlasti Indonezije.Za učešće na ICAN/2014 konferenciji se prijavila ukupno 81 država, dodala je Andrić-Milosavljević. Posle parafiranja sporazuma između Srbije i SAD moraće da ga usvoji srpska vlada i ratifikuje parlament da bi Er Srbija mogla da podnese zahtev američkim vazduhoplovnim vlastima radi izdavanja dozvole za letove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track