GUVERNERKA UZDRŽANA: NBS nije za ishitrena rešenja kod kredita u švajcarcima
Foto: Fonet

Konferencija u Narodnoj banci Srbije

GUVERNERKA UZDRŽANA: NBS nije za ishitrena rešenja kod kredita u švajcarcima

InfoBiz -
Cilj NBS nije da podgreva nerealna očekivanja, rekla je Jorgovanka Tabaković dodavši da će predstavnici NBS i banaka o tome razgovarati na sastanku naredne sedmice

BEOGRAD - Narodna banka Srbije nije za ishitrena i brza rešenja kada je reč o otplati kredita građana zaduženih u švajcarskim francima, izjavila je danas guvernerka Jorgovanka Tabaković.Ona je najavila da će predstavnici NBS-a i banaka o tome razgovarati na sastanku naredne sedmice. Cilj NBS nije da podgreva nerealna očekivanja već da kao regulator pokaže odgovornost, kazala je guvernerka."Model, pre svega, treba da bude primeren tržištu i da se odnosi na stambene kredite indeksirane u švajcarskim francima", kazala je ona na konferenciji za novinare.

"Nećemo mađarsko rešenje za franak"Upitana da li bi Srbija mogla da primeni mađarski model rešenja, guverneka je rekla da to nije moguće. "Ne mislim da Srbija ima loše đake koji treba da prepisuju loša rešenja", rekla Tabaković. Ona je dodala da bi rešenja koja su primenjena u zemjama regiona u Srbiji dovela do toga da se NBS ponaša kao naredbodavac, a i banke bi se povukle sa srpskog tržišta, što nikako nije cilj. Ocenila je i da su ta rešenja predstavljena kao trajna, ali da su ona zapravo samo "odlaganje pravih rešenja" i uslovljena su, kaže, političkim okolnostima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track