Italijani koče ulaganje od 300 miliona evra
Foto: Dragana Udovičić

Energetska saradnja na tankom ledu

Italijani koče ulaganje od 300 miliona evra

InfoBiz -
Rim odlaže primenu sporazuma iz 2011. jer nije zadovoljan cenom koju bi morao da plaća za struju iz zajedničkih elektrana u Srbiji

BEOGRAD - Visoka cena od 15 evrocenti po kilovatu koju bi Italijani morali da plaćaju za struju dobijenu iz zajedničkih elektrana u Srbiji jedan je od glavnih razloga zašto ova država odlaže primenu energetskog sporazuma o investiciji vrednoj najmanje 300 miliona evra, saznaje Kurir.Italijanski predsednik Serđo Matarela sastao se juče u Beogradu sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, ali niko od njih nije pominjao energetski sporazum, niti su novinari o tome mogli da ih pitaju.Beograd i Rim su krajem 2011. potpisali sporazum o gradnji deset hidroelektrana na reci Ibar, tri na Drini i još deset u Republici Srpskoj. Zajednička firma „Elektroprivrede Srbije“ i italijanskog „Sečija“ za gradnju elektrana na Ibru, što je ulaganje od najmanje 300 miliona evra, formirana je jula 2010. ali radova još nema.U Ministarstvu energetike za Kurir kažu da primene sporazuma nema bez dekreta predsednika Saveta ministara Italije, ali nema objašnjenja kada bi realizacija mogla da počne.Italijanska ambasada nije odgovorila Kuriru kako komentariše stav Ministarstva energetike da sporazum ne može da se primeni bez odluka italijanskih vlasti.(V. S.)

Premijer VučićVEĆE PENZIJE I BESPLATNO U BANJEPremijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će do kraja godine penzije, koje su umanjene od novembra prošle godine, biti veće nego sada. On je rekao da država misli na penzionere, što se vidi i po tome da je povećan broj penzionera koji će otići besplatno u banje ove godine, na 11.500, i što će do kraja godine biti otvoreni domovi za stare u Zemunu, na Zvezdari i u Rakovici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track