JAVAŠLUK: Država oprašta gubitašima milijardu evra!
Foto: Nebojša Mandić

Slamka spasa za prodaju bivših giganata

JAVAŠLUK: Država oprašta gubitašima milijardu evra!

InfoBiz -
Preostalih jedanaest firmi, koje 1. juna gube zaštitu od poverilaca, najviše duguje javnim preduzećima, Poreskoj upravi i Fondu za razvoj

BEOGRAD - Ukupni dugovi 11 strateških firmi koje 1. juna gube zaštitu od poverilaca iznose oko dve milijarde evra, a sudeći po najavama iz vlasti, država je spremna da polovinu te sume, koju potražuje javni sektor, oprosti posrnulim dužnicima ne bi li u naredna dva meseca lakše našli kupca.Naime, od 17 zaštićenih firmi država je krajem prošle godine u stečaj poslala šest, ali je i dalje neizvesna sudbina 11 nekadašnjih giganata koji zapošljavaju 18.500 radnika: RTB Bor, FAP, „Petrohemija“, Preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“, „Jumko“, „Trajal“, „Galenika“, „Politika“, „Ikarbus“, „Industrija kablova Jagodina“ i PKB.Poverioci, privatni pre svega, kao zapete puške čekaju 1. jun, kad će moći da krenu u naplatu svojih dugovanja od ovih preduzeća, što bi značilo i brz ulazak u stečaj. „Galenika“ primerDržava pokušava da ih pre toga proda, pa je u sklopu tog scenarija Željko Sertić, ministar privrede, govoreći o tenderu za „Galeniku“ najavio da bi više od 120 miliona evra duga državnom sektoru moglo da bude otpisano. U svojoj analizi Fiskalni savet navodi da je negativna posledica otpisivanja dugova prema državi pogoršanje bilansa i položaja javnih preduzeća kojima ove firme duguju, poput „Elektroprivrede Srbije“, „Srbijagasa“, „Železnica Srbije“... Ova javna preduzeća ionako imaju velike probleme u poslovanju, a bez svojih potraživanja ostaće i Poreska uprava, Fond za razvoj i druge državne institucije. Fiskalni savet, takođe, ne vidi jasna rešenja za preostalih 11 strateških firmi do 1. juna. Koštaju nas 200 miliona €Kao upozorenje šta nas čeka posle 1. juna ukoliko država ne proda 11 strateških preduzeća ili ih ne otera u stečaj Fiskalni savet je naveo da bi produžetak njihovog gubitaškog poslovanja od 2017, pa nadalje koštao oko 27 milijardi dinara godišnje ili 220 miliona evra.Ministarstva privrede i finansija nisu imala komentar povodom sudbine 11 strateških preduzeća. Fond za razvoj i Poreska uprava nisu odgovorili da li će 1. juna pokušati da naplate svoja potraživanja.

Nikola TasićDRŽAVA NAGRAĐUJE GREŠKEEkonomista Nikola Tasić kaže za Kurir da opraštanje dugova nikad nije dobro, tako da država opet šalje nagrađuje preduzeća koja se ne ponašaju u skladu s tržišnim zakonom:- Među njima ima mnogo firmi koje bi bile profitabilne u privatnim rukama, tako da očekujem da će mnoge preživeti. Država se možda neće tek tako lako odreći nekih od njih pod pokrićem „nacionalnog značaja“, ali u tom slučaju treba podeliti akcije građanima i ograničiti vlasništvo na određeni procenat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja