KAFANE SUTRA NE RADE: Protest ugostitelja u podne
Foto: Zorana Jevtić

Između 12 i 13 sati

KAFANE SUTRA NE RADE: Protest ugostitelja u podne

InfoBiz -
U svetu se ugostiteljski objekti zatvaraju zbog sanitarnih razloga, kada ugrožavaju zdravlje ljudi, a ne zbog fiskalnih propusta... Stranci kada vide da je neki restoran zatvoren pomisle da je kuhinja prljava i da s hranom nije nešto u redu, kažu u udruženju

BEOGRAD - Ugostitelji u Srbiji sutra će od 12 do 13 održati protest zatvaranjem svojih objekata zbog kontrola poreske inspekcije za koje kažu da nisu kontrole već "represija koja nije u skladu sa zakonom".

Predsednik Opšteg udruženja ugostitelja Beograda Nikola Dimitrijević rekao je na konferenciji za novinare da inspekcijska kontrola ne sme da bude kazna za one koji rade legalno.

"U sredu, 22. oktobra, ugostitelji u Srbiji će na sat vremena zatvoriti svoje objekte, a cilj protesta je pokretanje procesa uklanjanja svih nedostataka u zakonima i propisima koji se neposredno tiču ugostiteljske delatnosti", kazao je Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, u akciji koju država sprovodi preko Poreske uprave u cilju suzbijanja sive ekonomije, državni inspektori ne prave razliku između onih koji se stvarno nalaze u zoni sive ekonomije i grubo krše zakon, i onih kod kojih su registrovani propusti koji ne odgovaraj strogim merama kojima su sankcionisani.

"Sve se to dešava zbog neadekvatnih regulativa i odsustva jasno definisanih propisa kojima se sprovodi inspekcijska kontrola i donose rešenja, što ostavlja ogroman prostor za manipulacije, samovoljna tumačenja, a time i prostor za ucenu, korupciju i dvostruke standarde", kazao je Dimitrijević.

On je naglasio i da se ugostiteljski objekti u svetu zatvaraju zbog sanitarnih razloga, kada ugrožavaju zdravlje ljudi, a ne zbog fiskalnih propusta. "To objektima nanosi veliku štetu po ugled, jer stranci kada vide da je neki restoran zatvoren pomisle da je kuhinja prljava i da s hranom nije nešto u redu", kazao je Dimitrijević.

Prema njegovim rečima, neprimereno je da se inspekcijske kontrole vrše u radno vreme uz zahtev poslodavcu da zatvori objekat i zaustavi proces rada, što nanosi šteta ugostiteljima jer gosti odlaze ne plaćajući račune, a dešavalo se i da kontrole počnu u pola noći i traju do 5 ujutru. "Upadi inspekcija se često vrše s pripadnicima MUP-a, što je apsolutno neprihvatrljivo, ukoliko za tako nešto ne postoje jasni dokazi", naglasio je Dimitrijević.

Na današnjoj konferenciji je rečeno i da u hotelsko-industrijskoj delatnosti ima 27 inspekcija, dok proizvođače oružja kontroliše samo šest ili sedam inspekcija. Navedeno je i da u Srbiji ima registrovanih 17.500 ugostiteljskih radnji, a u Beogradu, prema podacima od pre osam meseci, registrovano je 3.540 ugostiteljskih radnji.

Oblast ugostiteljstva u Srbiji zapošljava 47.000 ljudi, a u Beogradu je to oko 11.000 ljudi, dok se posredno angažuje znatno više. U turizmu u Srbiji, prema iznetim podacima na današnjoj konferenciji, angažovano je 57.000 osoba, od kojih oko 10.000 u turističkim agencijama. Navedeno je i da je u hotelskoj industriji zaposleno 21.000 osoba.Naglašeno je i da Srbija i Beograd neposredno putem doprinosa, poreza i raznih taksi i dažbina prihoduju od ugostiteljstva preko 150.000.000 evra, a posredno i mnogo više.

Protest ugostitelja, kako je rečeno na konferenciji za novinare, podržava Opšte udruženje ugostitelja Beograd, Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede Beograd (HORES) i Unija poslodavaca Srbije (UPS).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track