KAKO DO PROFITA: Akcije četiri puta unosnije od štednje!
Foto: Rojters

Beogradska berza dostigla istorijski rast

KAKO DO PROFITA: Akcije četiri puta unosnije od štednje!

InfoBiz -
Najlikvidnijim deonicama vrednost povećana za 26 odsto, pa se njihova kupovina pokazala isplativijom od ostalih ulaganja

BEOGRAD - Berzanski indeks beleks 15, koji okuplja najlikvidnije akcije na domaćem tržištu, porastao je od početka godine oko 26 odsto, što je najveći rast od 2007, pa se ulaganje u deonice i državne obveznice pokazalo čak četiri puta isplativije od devizne štednje.Lepa zaradaNajspretnijim ulagačima je ovogodišnji procvat Beogradske berze doneo zaradu i do 70 odsto.Aleksandar Sretenović, glavni broker „Tesla kapitala“, kaže za Kurir da je ulaganje u akcije najunosnije, pa se na pojedinim akcijama samo od letos moglo zaraditi i više od 50 odsto. Akcijame Aerodroma „Nikola Tesla“ od januara su porasle za 72 odsto, pa ko je u njih ulagao lepo je zaradio.- Gotovo da nema likvidnije akcije koja nije zabeležila rast - navodi Stevanović.U „Sinteza invest grupi“ kažu za Kurir da su investitori na Berzi u proseku ostvarili nekoliko puta veći prinos na uloženi kapital u odnosu na bankarsku štednju.- Rizik jeste veći u odnosu na banku, ali drastično viši prinos daje nedvosmislenu prednost. U ovoj godini imamo snažan priliv manjih klijenata koji se odlučuju da svoju ušteđevinu plasiraju u akcije ili državne obveznice. Njihova logika je jasna - da ste početkom godine investirali akcije koje čine indeks beleks 15, sad biste već bili u plusu oko 26 odsto - objašnjava Miroslav Radaković, glavni broker „Sinteze“.Interesovanje stranaca uticalo je na to da je Berza za prvih deset meseci 2014. zabeležila najveći rast još od istorijski rekordne 2007. Radaković objašnjava da su nakon velikog skoka svetskih berzi investitori počeli lagano da se okreću manjim tržištima koja su zaboravljena.

Potcenjeno tržište- Najveći impuls rastu dali su regionalni investitori iz Slovenije, Hrvatske i Austrije, a posebno treba istaći i privatizacionu prodaju Aerodroma u Ljubljani koja je uticala da investitori shvate koliko je realno potcenjen Aerodrom „Nikola Tesla“ i domaće firme - navodi on.

Prognoze„ER SRBIJA“ GREJE OČEKIVANJAMladen Dodig, analitičar „Erste grupe“, kaže za Kurir da je na rast cena akcija uticao i pad kamatnih stopa, kao i stabilnost kursa dinara. Akcije Komercijalne i AIK banke dugo su bile potcenjene u odnosu na slične banke u regionu. U istom periodu cena akcija Aerodroma je poskupela jer investitori imaju velika očekivanja od obaranja rekorda u broju putnika i uspešnosti „Er Srbije“.

ČINJENICEKAKO ZARADITI NA BERZI1. korak - kupovina 200 akcija Aerodroma „Nikola Tesla“ za 500 dinara početkom godine - 100.000 dinara2. korak - prodaja 200 akcija Aerodroma „Nikola Tesla“ za 850 dinara ovih dana - 170.000 dinara3. korak - brojanje zarade - 70.000 dinara- Investitori na berzi mogu u bilo kom trenutku prodati svoju imovinu i odmah doći do novca bez plaćanja bankarskih penala ili gubitka kamate- Ulaganjem dela novca u deonice građani raspodeljuju rizik i povećavaju godišnju zaradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track