LEPOTA ZA OČI, MELEM ZA STOMAK I DUŠU: Otvoren Sajam etno hrane i pića
Foto: Tanjug Srđan Ilić

400 izlagača u Beogradu

LEPOTA ZA OČI, MELEM ZA STOMAK I DUŠU: Otvoren Sajam etno hrane i pića

InfoBiz -
BEOGRAD - Sajam etno hrane i pića na kojem je oko 400 izlagača počeo je danas na Beogradskom sajmu i trajaće do 28. novembra.
1 / 8 Foto: Tanjug Srđan Ilić

Na sajmu se predstavljaju proizvođači hrane i pića iz Srbije, Indije, Grčke, Makedonije i Republike Srpske, a preko zastupnika i proizvođači iz Italije.

Izloženo je više od 2.000 različitih tradicionalnih prehrambenih proizvoda najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina. Sajam je otvorila ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković koja je istakla da Srbija ima potencijale za proizvodnju tradionalnih proizvoda i da veliki broj malih poljoprivrednih gazdinstava mogu da se uključe u tu vrstu proizvodnje.

Ona je kazala da je sistem zaštite oznake geografskog porekla veoma važan jer te oznake istaknute na ambalaži upućuju na određeni region ili mesto, kao i na specifičnosti tih proizvoda."U poslednje dve decenije tržište poljoprivredno-prehramebnih proizvoda u Srbiji karakteriše rastući trend tražnje za proizvodima koji se odlikuju autentičnošću i tradicijom, odnosno nekom dodatom vrednošću koja proizilazi iz njihovog sastava, načina proizvodnje i podneblaj sa kojeg dolaze", istakla je ministarka.Pored proizvođača hrane na ovogodišnjem 10.

Sajmu etno hrane i pića, čiji je slogan "Utemeljenje robne marke etno proizvoda", predstavljaju se i proizvođači opreme za čuvanje i pakovanje tradicionalnih proizvoda, kao i laboratorije za kontrolu kvaliteta hrane. Tokom sva četiri dana trajanja sajma biće organizovani i stručni prateći programi iz oblasti zaštite geografskog porekla, receptura, uvođenje sistema kvaliteta, pravne zaštite, unapređenja pakovanja i metoda prodaje, a biće organizovana i izložba rukotvorina i Revija torti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track