Ljajić: 100 radnih mesta u narednih pet godina, uskoro stižu još dve velike kompanije iz Turske
Foto: Dado đilas

Turski Beko otvorio kancelariju u Beogradu

Ljajić: 100 radnih mesta u narednih pet godina, uskoro stižu još dve velike kompanije iz Turske

InfoBiz -
Ministar izjavio je na prigodnoj svečanosti da je cilj vlade da do kraja godine privuče dolazak više od 100 kompanija iz Turske

BEOGRAD - Kompanija za proizvodnju bele tehnike Beko iz Turske otvorila je danas u Beogradu kancelariju, koja će biti njen centar za regionalno poslovanje, u kojoj će biti zaposleno više od 100 ljudi u narednih pet godina. Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je na prigodnoj svečanosti da je cilj vlade da do kraja godine privuče dolazak više od 100 kompanija iz Turske i da spoljnotrgovinska razmena premaši milijardu dolara, koja je 15. po trgovinskoj razmeni sa Srbijom.

U protekla dva meseca ovo je druga već investicija iz Turske, jer je prethodno državna Halkbanka postala većinski vlasnik Čačanske banke, podsetio je Ljajić i dodao da Halkbanka u Makedoniji ima udeo od 33 odsto u odobrenim kreditima maloj privredi. Ljajić je najavio dolazak uskoro još dve velike kompanije iz Turske sa kojima se vode ozbilni pregovori, precizirajući da je jedna iz tekstilne industrije, a druga iz automobilske industrije i radi se o velikom proizvođaču u globalnim razmerama koji posluje u Kini, Rumuniji i Rusiji.Ta kompanija iz automobilske industrije trebalo bi da otvori svoj pogon u Vladičinom Hanu, najavio je Ljajić.

Pošto je kompanija Beko sponzor fudbalskog kluba Barselona, Ljajić se našalio rekavši da se nada da će turska kompanija uskoro biti sponzor i Košarkaške reprezentacije Srbije.

Ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj rekao da Turska smatra Srbiju kao strateškog partnera u regionu, u čijim odnosima akcenat imaju ekonomski odnosi dve zemlje. Regionalni menadžer Beko Balkan d.o.o. Arel Atakol rekao je da je Beko drugi po veličini proizvođač bele tehnike u Evropi, koja saposluje u 27 zemalja sveta kao članica Arčelik kompanije sa 26.000 zaposlenih širom sveta. Prošle godine Arčelik kompanija je ostvarila konsolidovani promet od 4,3 milijarde evra i zabaležila rast od 13 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Atakol je naglasio da kompanija Beko pretenduje da bude lider na tržištu Srbije."Iz Beograda ćemo upravljati celim Balkanom, uključujući Srbiju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru", najavio je Atakolrekao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track