MUŠTULUK MMF: Dolazimo u Beograd 9. juna!
Foto: Profimedia

MUŠTULUK MMF: Dolazimo u Beograd 9. juna!

InfoBiz -

VAŠINGTON - Misija Međunarodnog monetarnog fonda koju predvodi Džejms Ruf dolazi u Beograd 9. juna, potvrđeno je u sedištu ove međunarodne finansijske institucije u Vašingtonu.

Tada će, kako je planirano, početi tehnički razgovori između Srbije i MMF-a, dok će zvanični razgovori početi u ponedeljak, 13. juna sastankom u Narodnoj banci Srbije. Mandatar za satava nove vlade Aleksandar Vučić juče je u šali izjavio da bukvalno ne spava zbog dolaska MMF-a i zbog pitanja koja će se time otvoriti."Ne spavam zbog dolaska MMF-a. Pitate me za vladu, a ja sanjam Džejmsa Rufa.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Javlja mi se u svim oblačićima", rekao je Vučić i naveo da će po dolasku Misije u Beograd biti otvorena brojna pitanja.Misija MMF je u Srbiji bila krajem februara, kada su započeti razgovori o četvrtoj reviziji trogodišnjeg programa, koji je Srbija zaključila sa tom institucijom.

VUČIĆ: Ne spavam zbog MMF, sanjam Džejmsa Rufa!

Revizija nije zaključena, a stalni predstavnik MMF u Beogradu Deheng Kim je rekao da će ocena biti data prilikom sledeće posete delegacije MMF, koja će uslediti nakon izbora."Praksa MMF pred izbore varira, ali nije neuobičajeno da se odloži kompletiranje revizije zbog izbora", kazao je Kim Tanjugu.Prema njegovim rečima, tehnička vlada će preuzeti upravljanje nakon izbora, ali je ona, podsetio je, limitirana u ovlašćenjima da usvaja nove mere.Trogodišnji Stend baj aranžman iz predostrožnosti, vredan oko 1,2 milijarde evra, Srbija je sa MMF-om zaključila u februaru 2015. godine.

Tabakovićeva: Očekuje odlične ocene MMF

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković očekuje da će Srbija dobiti odlične ocene misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na predstojećoj, četvrtoj reviziji stand-by aranžmana iz predostrožnosti."Ostvareni rezultati, koji su često bili i znatno povoljniji u odnosu na dogovorene kriterijume, daju nam za pravo da, kao i do sada, sa realnim optimizmom očekujemo odlične ocene", kaže Tabaković.

Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

Ističe da je u prva tri meseca ove godine očuvana cenovna i finansijska stabilnost, znatno smanjen fiskalni i platnobilansni deficit, ubrzan ekonomski rast zasnovan na investicijama i izvozu, nastavljen priliv stranih direktnih investicija, i dodaje da se uz sve to permanentno popravljaju šanse za povećanje kreditnog rejtinga Srbije."Srbija je prepoznata i kao povoljna destinacija za nova ulaganja. Svi ovi rezultati nas obavezuju da još odlučnije nastavimo putem koji smo trasirali u prethodnom periodu. Zbog toga očekujem da četvrta, kao i naredne revizije stand-by aranžmana zaključenog iz predostrožnosti sa MMF-om budu uspešne", zaključila je Tabaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track