MUTNO: Kome ide 8.000.000 evra iz džepa vozača?
Foto: Shutterstock

Država ne nadzire osiguravajuće kuće

MUTNO: Kome ide 8.000.000 evra iz džepa vozača?

InfoBiz -
NBS i Vlada nemaju uvid u to kako Udruženje osiguravača troši milione od premije obaveznog osiguranja koju plaćaju građani

BEOGRAD - Niko od državnih organa ne kontroliše kako Udruženje osiguravača Srbije, koje okuplja osiguravajuće kuće, troši milione evra od premije koju plaćaju građani - tvrdi Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).On ističe da ovo udruženje samo određuje ko će i kada dobiti naknadu štete iz Garantnog fonda, a koji se puni najvećim delom iz premije obaveznih osiguranja, koju uplaćuju građani osiguranjima. Iz Fonda se isplaćuje naknada štete koju su naneli vlasnici vozila koji nisu, a morali su da imaju osiguranje, vlasnici čija osiguravajuća kuća je u stečaju i vlasnici nepoznatih vozila.Samo od 2006. do 2012. Fond je isplatio 4,5 milijardi dinara ili 45 miliona evra. Godišnje Fond u proseku isplati pet do osam miliona evra, što znači da verovatno raspolaže i većom sumom.Papović kaže za Kurir da Udruženje osiguravača raspolaže novcem građana na osnovu odluka Upravnog odbora tog udruženja, koje ne podležu kontroli države. Nejasni su, dodaje, kriterijumi na osnovu kojih Udruženje odlučuje o zahtevima za naknadu štete.- Pojedini vlasnici polisa „Takova“, koje je propalo, nisu uspeli da naplate potraživanja na ime naknade štete, uz obrazloženje da je do zastoja došlo zbog kašnjenja sa isplatom Garantnog fonda. Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju iz 2009. predviđeno je osnivanje Garantnog fonda kao pravnog lica do 30. juna 2012, ali to se do danas nije desilo, pa Fondom upravlja Udruženje osiguravača - objašnjava on.On ističe da, po Zakonu, nadzor nad radom Fonda obavlja cenralna banka, ali NBS je na pitanje NOPS zašto kasni isplata odgovorila da nema informacije da je Fond osnovan u skladu sa Zakonom i da nema informacije o poslovanju.Da Fond nije osnovan, iako je Zakonom definisan rok istekao, potvrđeno je NOPS i u Ministarstvu finansija, što, kako navode potrošači, dokazuje da Ministarstvo ne poštuje sopstvene zakone.

NBSNISMO NADLEŽNIKurir je pitao Narodnu banku Srbije i Ministarstvo finansija ko je odgovoran zašto Garantni fond nije formiran kao posebno pravno lice.- NBS nije nadležna za postojeći fond, već Ministarstvo finansija, što i piše u zakonu. Kad se formira Fond kao posebno pravno lice, onda će NBS biti nadležna za nadzor - rekli su iz NBS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track