NAJVEĆI SRPSKI IZVOZNICI: Fijat još na tronu sa 81 milion evra
Foto: Fonet

15 najuspešnijih

NAJVEĆI SRPSKI IZVOZNICI: Fijat još na tronu sa 81 milion evra

InfoBiz -
Na drugom mestu je NIS, a na trećem Tigar tajers iz Pirota

KRAGUJEVAC - Vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Srbiji u januaru je iznosila 252 miliona evra, a najveći izvoznik je fabrika Fijat automobili Srbija (FAS) u Kragujevcu.

Fijat je zabeležio izvoz od 81,7 miliona evra, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva mfin.gov.rs, izvoz FAS u četvrtom kvartalu prošle godine bio je u vrednosti 296,2 miliona evra, što je 98,8 miliona manje nego u istom periodu 2013. godine.

U 2014. godini FAS je izvezao automobile u vrednosti 1,36 milijardi evra.

Na listi vođećih izvoznika u januaru ove godine na drugom mestu je Naftna industrija Srbije (NIS) čiji je izvoz bio vredan 24,4 miliona evra, a na trećem mestu je Tigar tajers iz Pirota sa izvozom od 21,4 miliona evra.

Među najvećim izvoznicima su i Železara Smederevo sa 17,1 milion evra izvoza, Gorenje Srbija sa 13,1 milion evra, Tetrapak iz Beograda sa 12 miliona evra i Hemofarm iz Vršaca sa 11,5 miliona evra.

Slede Petrohemija iz Pančeva sa 11,1 milion evra, Tarket iz Bačke Palanke sa 10,5 miliona evra, Jura korporacija iz Rače sa 10,3 miliona evra, Sirmium stil iz Sremske Mitrovice sa 9,5 miliona evra, Bol pekidžing (Ball) sa devet miliona evra.

Prema podacima Uprave carina, uspešni izvoznici su i Impol seval iz Sevojna sa 7,1 milion evra, fabrika čarapa Vali iz Beloševca sa 6,5 miliona evra i Valjaonica bakra Sevojno sa 6,4 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track