NBS: Čokoladice namenjene za finansijsku edukaciju dece
Foto: Nebojša Mandić

NBS: Čokoladice namenjene za finansijsku edukaciju dece

InfoBiz -
BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da su čokoladice, koje je Savet za borbu protiv korupcije u svom izveštaju naveo kao nepotrebnu nabavku, namenjene za edukaciju dece koja organizovano dolaze u NBS.

Ta banka podseća da već 10 godina u kontinuitetu sprovodi finansijsku edukaciju gradjana, pre svega dece i omladine, a da se najveći deo tih aktivnosti odvija se u Centru za posetioce, odnosno kroz posete izložbeno-edukativnom prostoru NBS. Čokoladice su, kako navode, namenjene i posetiocima u gradovima širom Srbije u kojima gostuje Narodna banka sa svojim izložbenim i edukativnim programima.

Kako je saopšteno, čokoladice težine pet grama nabavljaju se godišnje i to prosečno oko 200 kilograma, a sve u zavisnosti od planova edukacije i potreba. Vrednost čokoladice iznosi oko četiri dinara, navodi se u saopštenju i dodaje da se one nabavljaju po strogo utvrdjenim i kontrolisanim procedurama, a nabavke se planiraju dugoročno.

U saopštenju se navodi da je prva nabavka pokrenuta 2007. godine, po ugledu na centralne banke u Evropi i u svetu.

"Takvu praksu ima i Evropska centralna banka. Prilikom nabavke, tražio se najpovoljniji ponudjač koji u svom proizvodnom programu već ima kalup za izradu mini čokoladica pravougaonog oblika forme mini novčanice, što smanjuje cenu nabavke", dodaje se u saopštenju.

NBS poziva sve građane da sa svojom decom dodju u Centar za posetioce, odnosno izložbeno-edukativni prostor NBS, u kojem mogu da vide istorijat korišćenja novca na tlu Srbije, izložbu posvećenu obeležjima zaštite novčanica od falsifikovanja, kao i izložbu kojom je prikazan proces izrade kovanog novca. Kako se dodaje, NBS je jedina institucija u zemlji koja ima stalnu izložbenu postavku posvećenu samo numizmatici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track