Nemci spremni da ulažu i zapošljavaju u Srbiji
Foto: Fonet

Nemačko-srpska privredna komora o poslovanju

Nemci spremni da ulažu i zapošljavaju u Srbiji

InfoBiz -

Ekonomska situacija se poboljšala, a čak 90 odsto nemačkih firmi ponovo bi investiralo u domaće tržište, pokazalo istraživanje

Članovi Nemačko-srpske privredne komore ocenili su da se ekonomska situacija u Srbiji blago poboljšala u odnosu na 2015, a čak 90 odsto nemačkih firmi ponovo bi investiralo u našu zemlju, pokazuje anketa o uslovima poslovanja koju sprovodi ta komora.- Nemačka preduzeća su, pokazalo se, spremna da investiraju, zapošljavaju i grade svoje poslovanje u Srbiji - izjavio je predsednik Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger.On je dodao da, nažalost, postoje i negativni faktori poput korupcije, efikasnosti javne uprave, nedovoljne pravne sigurnosti i transparentnosti.- Vladi i službama nudimo saradnju da rešavaju ove probleme. Treba raditi na slabim tačkama - rekao je Zeliger i dodao da se u kategoriji poželjne privredne lokacije Srbija od 20 zemalja našla na 11. mestu, kao i prethodne godine, a kada govore o ulaganju u Srbiju, firme koje tu već posluju pozitivno se izjašnjavaju.Ambasador Nemačke Aksel Ditman ocenio je da izlazak Velike Britanije iz EU neće mnogo toga promeniti kad je reč o pristupanju Srbije tom bloku. On ističe da je za nemačke privrednike veoma značajno i to što je MMF podigao prognozu rasta BDP u Srbiji na 2,5 odsto.- Broj onih koji očekuju poboljšanje srpske privrede povećao se sa 10 na 23 odsto, a onih koji očekuju pogoršanje smanjio se sa 29 na osam odsto - naglasio je Ditman i dodao da to pokazuje da preduzeća pouzdano ocenjuju buduću srpsku privredu i smatraju da se investicija može isplatiti.On je naveo i da postoji potreba za daljim poboljšanjem investicione klime, najpre kad je reč o vladavini prava, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije.

Cveta saradnjaTRGOVINA PREMAŠILA 3,4 MILIJARDE €Ukupna trgovinska razmena Srbije i Nemačke dostigla je 2015. gotovo 3,4 milijarde evra, što je rast od 12 odsto za godinu dana, izjavio je član UO Nemačko-srpske privredne komore Martin Knap.Izvoz Srbije je u 2015. za 13 odsto veći nego prethodne godine, a uvoz iz Nemačke u istom periodu povećan je za 11 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track