Nova Agrobanka: Gde je nestalo 2,4 miliona evra iz Tesla banke?
Foto: Dragana Udovičić

Propast političkog projekta u Hrvatskoj

Nova Agrobanka: Gde je nestalo 2,4 miliona evra iz Tesla banke?

InfoBiz -
Srpska državna banka za četiri godine poslovanja uspela da izgubi više od 50 odsto kapitala. Javnost još ne zna zašto su sad već nenaplativi krediti davani bez obezbeđenja i ko ih je dobio

BEOGRAD - Tesla banka, srpska državna banka u Hrvatskoj, za četiri godine izgubila je 2,7 miliona evra od oko tri miliona evra, koliko je Srbija uložila u nju, saznaje Kurir.Novac građana Srbije, kako kaže sagovornik Kurira iz bankarskih krugova, nestao je za četiri godine, većim delom jer nisu naplaćeni krediti koji su odobreni u prve dve godine poslovanja. Sličan scenario koji smo već videli i s Agrobankom, kad su domaći biznismeni dobijali kredite na lepe oči, s tim što u slučaju Tesla banke, koju vode hrvatski direktori, još nije poznato čak ni to ko je dobijao novac.Banka je nastala 2011. godine kupovinom hrvatske A banke malog preduzetništva.Vlada Srbije, na čijem je čelu tad bio Mirko Cvetković, preko Fonda za razvoj uložila je 1,5 miliona evra, a Vlada Vojvodine, koju je tad predvodio Bojan Pajtić, preko svog Fonda za razvoj još toliko. Preostalih 45 odsto akcija u rukama je hrvatskih biznismena, od kojih neki posluju i u Srbiji.Pre više meseci republička vlada je pokrenula prodaju, čemu se protivi vojvođanska vlada, koja traži da Srbija ubaci još novca u banku jer su ugroženi interesi Srba u Hrvatskoj.Ministar finansija Dušan Vujović je odgovorio da se ne protivi dokapitalizaciji, ali banka nema ozbiljan biznis-plan kako bi investirala taj novac. Država je u junu banci odobrila kredit od 500.000 evra kako zbog gubitaka ne bi ostala bez dozvole.- Umesto da se odgovori zašto se gubici mere u milionima evra traži se još novca od Srbije - kaže naš sagovornik.On ističe da nije reč o maloj sumi jer je i početni kapital banke od pet miliona evra bio nedovoljan za ozbiljnu banku.- Ideja je tada, navodno, bila da se na tih pet obezbedi još 15 miliona iz nekih fondova EU, ali ništa od toga. Krediti su deljeni bez ozbiljnih sredstava obezbeđenja, a sama banka imala je visoke fiksne troškove. Zapošljava 12 radnika, možda je samo jedan srpske nacionalnosti - navodi naš sagovornik.Za kupovinu Tesla banke zainteresovan je „RTB kapital“, koji je registrovan u Letoniji. U Tesla banci nisu imali komentar.

A tako je obećavalo... Milorad Pupovac (levo) i predstavnici srpske vlasti na osnivanju Tesla banke 2010.
A tako je obećavalo... Milorad Pupovac (levo) i predstavnici srpske vlasti na osnivanju Tesla banke 2010.

Pupovac je protiv prodajeBANKA POMAGALA POVRATAK SRBAMilorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj, kaže za Kurir da je stvar akcionara da li će banku prodati. Kao inicijator i predsednik Nadzornog odbora nekoliko godina on smatra da ne bi trebalo prodavati zbog interesa srpske zajednice.- Banka je apsolutno pomogla Srbima, dodeljen je značajan broj kredita farmama i firmama na području gde žive Srbi - ističe on. Na pitanje kako komentariše veliki gubitak banke, on odgovara da novac nije nestao nego je plasiran, a ima i troškova koji su fiksni i zavise od propisanih standarda za rad banke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track