OSIGURANJE: Zaštita od poplava za pet evra mesečno!
Foto: Shutterstock

Posledice vodene stihije

OSIGURANJE: Zaštita od poplava za pet evra mesečno!

InfoBiz -

Za stan od 60 kvadrata polise koštaju oko 60 evra godišnje

S obzirom na jaku zimu sa dosta snega i leda, sada je možda pravi trenutak da se osiguraju stan, kuća ili druga imovina od poplava i drugih elementarnih nepogoda.Osiguravajuće kuće kažu da je za stan od 60 kvadrata dovoljno 60 evra godišnje ili pet mesečno.Loše vremenske uslove osetili su skoro svi građani, a zasad su direktnu materijalu štetu pretrpeli vlasnici splavova i čamaca u Beogradu, kao i pristaništa u Apatinu. Led se polako povlači pred ledolomcima i toplim vremenom, koje priprema nove probleme. Istina, niko ne može da predvidi poplave, ali svima je jasno da jaka zima s mnogo snega znači povećane vodostaje.U Udruženju osiguravača Srbije kažu za Kurir da je u Srbiji osigurano oko osam odsto domaćinstava, od čega je 20 odsto osigurano od poplava.- Okvirna cena polise osiguranja kojom bi se stan ili kuća zaštitili od poplava ili drugih elementarnih nepogoda je već od jednog evra po kvadratu za godinu dana. Dakle, za stan od 60 kvadrata 60 evra godišnje, odnosno oko pet evra mesečno - kaže iz Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije.

Poplava se uvek ugovara kao dodatni rizik, dakle samo ako se prvo ugovori osnovno pokriće, za imovinu - požarno pokriće.Poslednja nepogoda kod nas bila je u maju 2014, kad je procenjena šteta bila 1,5 milijardi dolara, a osigurana suma svega 37 miliona dolara.- Suprotno očekivanjima, broj osiguranih nije se povećao, iako smo i posle toga imali poplave i katastrofe. Bilo je, u maju 2014, porodica koje su pretrpele štetu od 15.000-20.000 evra, a od države su dobile svega 2-3 odsto. Ostalo su morali sami jer nisu bili osigurani - podseća Ćirić.

ČinjeniceKOJU ŠTETU NE POKRIVA OSIGURANJE OD POPLAVAizlivanje vode iz otvorenih slavina, kao i iz odvodnih (kanaliz.) instalacijaizlivanje vode iz oluka i olučnih ceviizlivanja vode iz spoljnih instalacija (ulične...)usled sleganja tla kao posledice izlivanja vode iz vodov. i kanaliz. instalacijausled smrzavanja u instalacijama i uređajima krivicom osiguranika

Ekipa Kurira

BONUS VIDEO:

KURIR TV UKRATKO U 5 DO 5 SA RATKOM FEMIĆEM: Fiskalni računi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track