OTVOREN SAJAM TEHNIKE: Alati, roboti i još 100 inovacija iz budućnosti
Foto: Tanjug Zoran Žestić

Učestvuje više od 500 izlagača iz 26 zemalja

OTVOREN SAJAM TEHNIKE: Alati, roboti i još 100 inovacija iz budućnosti

InfoBiz -

BEOGRAD - Jubilarni 60. međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, na kome će biti predstavljeno više od 100 tehničko-tehnoloških novosti i inovacija, otvoren je danas na Beogradskom sajmu.

Na sajmu učestvuje više od 500 izlagača iz 26 zemalja, sa četiri kontinenta Evrope, Amerike, Afrike i Azije.Sajam će trajati do petka, 20. maja, od 10 do 18 sati.

Ta sajamska manifestacija ove godine obeležava i 160 godina od rođenja velikog naučnika Nikole Tesle, koji je svojim tehničkim pronalascima i vizijama zauvek promenio svet.

Tim povodom će biti postavljeno nekoliko izložbi o istoriji robotike sa akcentom na Beogradsku školu robotike, "Teslin transformator" i druge, kao i projekti Saveza pronalazača Srbije.

Na sajmu će biti predstavljeni alati, roboti, napredni softveri, savremena oprema za fabrike budućnosti, kuća i zabavna elektronika i drugo.Mladi matematičari koji su osvojili prvo mesto na 33. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi za učenike srednjih škola u Tirani otvorili su tu čuvenu sajamsku manifestaciju.

U njihovo ime sajm je proglasio otvorenim dobitnik zlatne medelja Aleksa Milojević, koji je poručio da mu je izuzetna čast da otvori taj sajam i da će se sa svojim drugarima iz ekipe potruditi da unapredi ovaj svet u oblasti nauke, tehnike i inženjerstva."Veze između nauke i tehnike su mnogobrojne, a tehnika je pogon razvoja privrede i industrije.

Ovo je 60. sajam što pokazuje koliko dugo Srbija posvećuje pažnju razvoju tehnike", rekao je Milojević Tanjugu.Mladi matematičari su u pojedinačnoj konkurenciji osvojili dve zlatne, jednu srebrnu i tri bronzane medalje i njima je generalna direktorka Beogradskog sajma Danka Selić uručila ček od 180.000 dinara.Zlatne medalje osvojili su učenici Matematičke gimnazije Beograd Aleksa Milojević i Igor Medvedev, dok je srebrnu medalju osvojio Ognjen Tošić.

Bronzana odličja pripala su Aleksi Konstantinovu i Nikoli Sadoveku iz Matematičke gimnazije Beograd, kao i Nikoli Pavloviću, učeniku Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada.Stručni prateći program čine brojna predavanja, prezentacije, izložbe, seminari i skupovi, među kojima i italijansko-srpski skup posvećen razvoju i primeni novih proizvodnih tehnologija i preduzetništvu u oblasti prerađivačke industrije.Na sajmu će nacionalne izložbe imati Češka, Slovenija, Austrija, Hrvatska i Republika Srpska, a grupne - regionalne privredne komore Požarevca, Valjeva i Kruševca.Na otvaranju 60. sajma je istaknuto da je prvi sajam organizovan još davne 1937. godine, a zatim posle Drugog svetskog rata 1957. godine i da je ostao do danas elitna sajamska manifestacija i jedan od najvažnijih razvojnih događaja u regionu.Pojedinačne ulaznice koštaju 300 dinara, grupne 200, a za đake i studente stručnih tehničkih škola 100 dinara.Za parkiranje putničkih automobila plaća se 100 dinara po satu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track