PADA TENDER ZA PROKOP: Šta za Železnice Srbije znači odluka upravnog suda!
Foto: Nemanja Pančić

Skadar

PADA TENDER ZA PROKOP: Šta za Železnice Srbije znači odluka upravnog suda!

InfoBiz -
Nakon nedavne presude da su „Železnice“ sklopile nezakonit i koruptivan ugovor s „Energoprojektom“, državni gubitaš će morati da ga raskine i raspiše novu javnu nabavku

BEOGRAD - „Železnice Srbije“ morale bi da raskinu ugovor s „Energoprojektom“ o izgradnji i rekonstrukciji Prokopa, vredan 26 miliona evra, i raspišu novi tender za završetak te železnice stanice, tvrde sagovornici Kurira tumačeći odluku Upravnog suda.Ovaj sud je utvrdio da je pomenuti ugovor sklopljen nezakonito, uz kršenje antikorupcijskih odredbi Zakona o javnim nabavkama, a na osnovu žalbe Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, koji je inače bio građanski nadzornik tokom spornog tendera.IgnorisanjePodsetimo, konzorcijum ponuđača „Energoprojekta“, koji je dobio posao, predvodio je bivši direktor „Železnica“ koji je prethodno učestvovao u pisanju tenderske dokumentacije za tu nabavku.Sud je takođe naložio Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki da ponovo odluči o prigovoru Topličkog centra, a koji je ona prvobitno odbila.- To faktički znači da komisija mora da uvaži zahtev građanskog nadzornika, odnosno da pokrene postupak za proglašenje ugovora „Železnica“ s „Energopojektom“ ništavnim - tvrdi za Kurir Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra. On je ipak skeptičan da će do toga zaista i doći.- Oni koji jednom prekrše zakon bez posledica, uradiće to opet. Ovde je reč o ozbiljnom državnom projektu, koji sprovodi državno preduzeće i teško da će ispuniti odluku suda. Sva je prilika da će komisija u ponovljenom postupku opet odbiti prigovor nadzornika, mi ćemo se opet žaliti sudu i tako ukrug, sve dok se taj proces ne obesmisli završetkom posla i isplatom tih 26 miliona evra - negoduje Dobrašinović.Bez odgovoraAko komisija i „Železnice“ ispoštuju odluku Upravnog suda i tender iz jula 2014. bude poništen, to bi moglo ponovo da odloži završetak Prokopa, čija je gradnja počela još 1977. i građane Srbije od tada koštala, prema nekim procenama, vrtoglavih 800 miliona dolara.U „Železnicama“ se ni nakon dva dana ne izjašnjavaju o posledicama odluke Upravnog suda.

„Energoprojekt“ODLUKA NAS NE OBAVEZUJE„Energoprojekt“, kako tvrdi generalni direktor Vladimir Milovanović, nastavlja radove po planu.- Odluka suda za nas kao izvođače nije obavezujuća, niti imamo nalog od „Železnica Srbije“ da zaustavimo posao. Zato nastavljamo po planu i nameravamo da i pre roka završimo Prokop - kaže Milovanović za Kurir.

Komisija za zaštitu pravaSUD MOŽE DA ZABRANI RADOVEIz Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki navode da je u toku postupanje po presudi Upravnog suda, te da do donošenja novog rešenja neće komentarisati postupak. Dodaju da je sud mogao sam da reši spor presudom, koja bi zamenila odluku komisije, kao i da je mogao da zabrani radove, ali ništa od toga nije učinio.- Naglašavamo da pokretanje upravnog spora protiv odluke Komisije pred Upravnim sudom ne zadržava dalje aktivnosti naručioca u sprovođenju javne nabavke i realizaciji ugovora, osim ukoliko sam Upravni sud ne uvede privremenu meru i to zabrani - kažu u komisiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track