PLAĆANJE GASA RUSIMA: Nudimo Telekom i EPS za duži rok otplate duga
Foto: Beta Ap

Evo kako će Vlada Srbije pregovarati

PLAĆANJE GASA RUSIMA: Nudimo Telekom i EPS za duži rok otplate duga

InfoBiz -
Srpska delegacija zatražiće u Moskvi otplatu duga do kraja oktobra 2015, a zauzvrat garantovati ruskim kompanijama ravnopravan položaj u privatizaciji

BEOGRAD - Srpska delegacija zatražiće od Rusa da nam produže rok za vraćanje duga za gas do oktobra 2015, ali i obećati Moskvi ravnopravan položaj u najavljenoj privatizaciji „Telekoma“ i EPS, za koji su ruske kompanije posebno zainteresovane, otkriva izvor Kurira iz Vlade Srbije.- Naša delegacija narednih dana putuje u Moskvu da nađe kompromisno rešenje za isporuku gasa. Predočićemo Rusima da će u budžetu za 2015. biti obezbeđen novac za isplatu duga od 120 miliona dolara, jer ćemo 100 miliona moramo da platimo do kraja ove godine.

Tražićemo da im preostali dug platimo u više od tri rate, odnosno da nam omoguće da ga isplatimo do kraja oktobra 2015 - kaže naš sagovornik. On napominje da će srpska delegacija u Moskvi dati i garancije da su njihove kompanije ravnopravne u privatizaciji „Telekoma“ i „Elektroprivrede Srbije“.- Pretpostavlja se da će ih to razmekšati, jer se sumnja i da je ovo s dugom za gas vrsta pritiska uoči privatizacije ova dva srpska preduzeća, za koja je i Rusija zainteresovana - napominje naš sagovornik.Gasa zasad dovoljnoPodsećamo, ruski državni gigant „Inter Rao“ odavno je zainteresovan za privatizaciju EPS. Između te dve kompanije je 2008. potpisan sporazum o strateškoj saradnji, pa se još tada spekulisalo da to znači da Rusi žele da kupe EPS. Kako se u igru za privatizaciju ove srpske kompanije uključila nemačka kompanija RVE, ne čudi što Baćuške vrše pritisak sada, kad je srpska vlada otvoreno najavila privatizaciju dela domaće kompanije.Ministar energetike Aleksandar Antić takođe sumnja da je dug glavni razlog za smanjenje isporuke ruskog gasa za trećinu, ali tvrdi da su domaće potrebe za gasom zadovoljene bez problema.- Smanjenje isporuke je mera koja važi za sve države u regionu, tako da je teško tvrditi da je dug glavni razlog što se to primenjuje i na Srbiju, ali očigledno je i dug imao svoju ulogu - naveo je on.Ivica Dačić, vicepremijer i šef diplomatije, tvrdi da sigurno neće biti problema sa snabdevanjem gasom, ali da Srbija mora izmiriti svoja dugovanja.Platićemo dug- Srbija deli sudbinu drugih država kroz koje prolazi gas iz Rusije. Razmatramo kako da platimo dug a da ne ugrozimo ekonomske reforme, jer bi takva vrsta otplate, ukoliko bismo sada uzimali nove kredite, mogla da ugrozi nivo opšte zaduženosti - najavio je vicepremijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track