POČETNA CENA 150 MILIONA EVRA: Oglašena prodaja imovine PKB
Foto: Zorana Jevtic

Agencija za privatizaciju

POČETNA CENA 150 MILIONA EVRA: Oglašena prodaja imovine PKB

InfoBiz -
Agencija za privatizaciju oglasila je danas prodaju imovine Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) po početnoj ceni od oko 150 miliona evra.

Prodaja će biti obavljena metodom prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem, a otvaranje ponuda je 2. marta 2016. godine. Rok za podnošenje prijava za učešće u postupku nadmetanja za imovinu PKB je 29. februar 2016. godine, a zainteresovani kupci dužni su da uplate depozit u vrednosti 34,5 miliona evra.

Pravo učešća u postupku imaju domaća pravna lica koja su registrovana za obavljanje poljoprivredne proizvodnje, uzgoj muznih krava, a čiji je prihod od poljoprivredne delatnosti najmanje 50 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini. Na prodaju je ponudjen deo stalne imovine i promenljiva imovina PKB.

Od stalne imovine, između ostalog, prodaje se 17.677 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, udeli PKB u pojedinim preduzećima - EKO-LAB, PKB Agroekonomik - Institut za naučnoistraživački rad i transfer tehnologije u poljoprivredi, Poljoprivredna avijacija PKB, Veterinarska stanica PKB.

Procenjena vrednost promenljive imovine PKB na kraju 2014. godine iznosila je 39,6 miliona evra, a stalne imovine 303,9 miliona evra. Promenljiva imovina obuhvata celokupno stado, zalihe, zasadjene useve na zemljištu i njena tržišna vrednost biće utvrdjena u roku od 30 dana od proglašenja kupca.

PKB trenutno obrađuje oko 21.000 hektara zemlje i polovina tih površina uglavnom služi za proizvodnju stočne hrane, dok se na ostalim površinama proizvode ratarske kulture koje su najisplativije, poput semena. PKB u svom vlasništvu ima 1.400 hektara građevinskog i 5.200 hektara poljoprivrednog zemljišta. U PKB i zavisnim preduzećima ima oko 2.000 zaposlenih.

Na poziv Agencije za privatizaciju za dostavljanje pisama o zainteresovanosti za 502 firme na spisku za privatizaciju, sredinom 2014. godine, za PKB je stiglo najaviše pisama, od 11 domaćih i stranih kompanija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track