Poreznici od aprila neće ići u kontrolu!
Foto: Beta

Vujović zavrnuo slavinu Poreskoj upravi

Poreznici od aprila neće ići u kontrolu!

InfoBiz -
U državnoj kasi za putne troškove inspektora za celu 2015. izdvojeno samo 37 miliona dinara, što je dovoljno za jedva tri meseca

BEOGRAD - I pored toga što je Vlada Srbije Poreskoj upravi u 2015. zadala složene zadatke na suzbijanju sive ekonomije i privrednog kriminala, po svemu sudeći, poreznici već od aprila na tome neće moći da rade jer ostaju bez para za putne troškove, saznaje Kurir.Naime, ministar finansija Dušan Vujović je krojeći budžet za 2015. izdvojio za putne troškove 7.000 inspektora samo 37 miliona dinara, što je gotovo potrošeno za prva tri meseca.Pojačane kontroleTo već od aprila dovodi u opasnost izvođenje planiranih aktivnosti na suzbijanju privrednog kriminala, čime se ugrožava i naplata planiranih prihoda u ovoj godini, tvrdi jedan od poreskih inspektora koji se obratio našem listu.- Vlada je dala imperativ da se zbog procesa pridruživanja EU mora smanjiti nivo sive ekonomije jer država zbog nje godišnje gubi blizu 500 miliona evra. Pored toga, naloženo je i da se pojačanim kontrolama smanji nivo utaje poreza. Za takve krupne zadatke potreban je novac jer je praksa da se poreski inspektori šalju i u gradove u kojima nije njihovo mesto rada. Takođe, mnoge akcije se odvijaju van osmočasovnog radnog vremena, pa se ljudima moraju nadoknaditi troškovi. Sve to ministar finansija nije uvažio i za putne troškove je za celu godinu izdvojio nešto više od 36 miliona dinara. Taj novac je gotovo istrošen, jer smo u januaru i februaru imali izuzetno velike akcije, koje su dovele do toga da je stepen naplate po osnovu akciza i PDV u odnosu na projekciju države bio 107 odsto - objašnjava naš sagovornik.On za ovakvu situaciju krivi Ministarstvo finansija i ministra Vujovića.Nema ni automobila- Za nas nema novca za putne troškove, ali zato ima za ministra i njegove saradnike, koji su više van zemlje nego u Srbiji. Mi nemamo ni opremu ni uniforme, a ni vozila, pa se dešava da ljudi svojim privatnim automobilima idu u akcije. E tako se ne može naplatiti porez - tvrdi rezignirani poreznik.Iz Poreske uprave niko nije želeo da komentariše Kurirova saznanja.

Ministarstvo finansijaZAKUCAN BUDŽETIz Ministarstva finansija potvrđuju da je za putne troškove poreznika u 2015. planirano 36,55 miliona dinara, ali ne žele da komentarišu da li je to dovoljno za njihove aktivnosti.Svi dodatni podaci mogu da se nađu u Zakonu o budžetu Srbije za 2015, gde se mogu videti opredeljena sredstva za Poresku upravu - navode u tom ministarstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track