Posrnula rublja tera investitore s Balkana
Foto: Profimedia

Ruska kriza zastrašila ulagače u našem regionu

Posrnula rublja tera investitore s Balkana

InfoBiz -
U poslednjih nekoliko dana zabeleženo je veliko povlačenje kapitala iz zemalja u razvoju, zbog čega će krhke valute poput dinara dodatno oslabiti

BEOGRAD - Ruska monetarno-hiperinflatorna kriza, poduprta padom cena nafte, uplašila je investitore koji su sa slabih tržišta, uključujući i srpsko, pomahnitalo počeli da izvlače svoj novac, usled čega je srpski dinar počeo da slabi, gotovo usaglašeno je objašnjenje ekonomskih analitičara.Evro će tako danas vredeti 122,63 dinara, za 43 para više nego pre dva dana, te dostigao najvišu vrednost u odnosu na nacionalnu valutu od početka godine, uprkos tome što je na odbranu dinara Narodna banka Srbije potrošila 40 miliona evra.- Poslednjih dana zabeleženo je snažno povlačenje stranih investitora s tržišta u razvoju, koje se procenjuje kao najveće povlačenje kapitala (sell-off) sa ovih tržišta od januara ove godine - navode iz kabineta guvernerke Jorgovanke Tabaković, uz objašnjenje da su geopolitička kretanja i nastavak pada cena nafte naterali međunarodne investitore da prebace svoja sredstva u valute takozvanih sigurnih utočišta (safe haven).

- Početkom nedelje pojačani su deprecijacijski pritisci i na dinar, pri čemu je slabljenje nacionalne valute manje od većine valuta drugih zemalja u razvoju. Narodna banka Srbije će i u narednom periodu nastavljati da svojim aktivnostima ublaži prelivanje negativnih efekata s međunarodnih tržišta na domaće devizno tržište, kao i da omogući njegovo nesmetano funkcionisanje - poručuju iz centralne banke.Guvernerka nije precizirala koliko je deviza poslednjih dana izneto iz Srbije, ali podsećamo da, pored valutnog tržišta, investicioni fondovi iz inostranstva drže 60 odsto državnih obveznica vrednih više od šest milijardi evra, o čemu je Kurir ranije pisao.Dragovan Milićević iz Udruženja finansijskih analitičara za Kurir upozorava da, ukoliko Rusija hitnim merama ne stabilizuje stanje u svom dvorištu, dinar će još snažnije da pada, a devizne rezerve NBS da se tope. On objašnjava da je, poput rublje, i dinar slaba valuta, koje investitori žele brzo da se oslobode ukoliko naiđu problemi.- Ne vidim kako će Rusija da se izbori s problemima kad joj se ekonomija zasniva na prodaji nafte i gasa čije cene padaju, a s njima i devizni prihod za odbranu rublje. Otuda bi, po sistemu spojenih sudova, i kriza iz Rusije mogla da se prelije u Srbiju. NBS zato mora biti na vrhunskom oprezu i čak delovati preventivno kako bi sprečila špekulativne aktivnosti i paniku kod investitora, što bi rezultiralo povlačanjem njihovog kapitala iz Srbije - upozorava Milićević. On napominje da je naše tržište posebno krhko jer smo, pored nekonkurentne privrede i slabog izvoza, sudbinu prepustili stranim kompanijama i bankama, koje u svakom trenutku dobit mogu da iznesu iz zemlje.

Sigurne valuteKAPITAL BEŽI U JEN I ŠVAJCARCEAnalitičari Rajfajzen banke kažu da su nemiri zahvatili svetska tržišta novca, zbog čega su investitori usmereni na jen i švajcarski franak. Obe valute jačaju u trenucima ekonomske i finansijske neizvesnosti pošto se često koriste za finansiranje rizičnije imovine.

ČinjeniceODBRANA- 1,715 milijardi evra prodala je NBS ove godine radi odbrane dinara- 200 miliona evra je NBS kupila u 2014. da bi ublažila kolebanje kursa- dinar je ove godine bio najjači 1. januara, kad je jedan evro koštao 114,64 dinara- Devizne rezerve NBS su na kraju novembra iznosile 10,27 milijardi evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track