POVLAŠĆENI: Poreznici prodaju tehniku upola cene al‘ samo preprodavcima

Licitacija poreska uprava rasprodaje zaplenjenu robu

POVLAŠĆENI: Poreznici prodaju tehniku upola cene al‘ samo preprodavcima

InfoBiz -
Oduzete televizore, telefone, kućne bioskope i šporete po ceni i do tri puta nižoj od tržišne na aukciji mogu da kupe isključivo pravna lica, a ne i građani

BEOGRAD - Poreska uprava sutra će na javnom nadmetanju ponuditi na prodaju zaplenjenu tehničku robu po ceni i do tri puta nižoj od tržišne, ali građani nemaju pravo da televizor ili šporet kupe na ovaj način, već to isključivo mogu firme i preduzetnici.Naime, u oglasu poreznika o prodaji pokretnih stvari oduzetih u postupku terenske kontrole, ukupne početne vrednosti oko 18,6 miliona dinara, navedeno je da se ponuđeni artikli, među kojima su DVD plejeri, kućni bioskopi, televizori, telefoni i šporeti, neće prodavati pojedinačno, nego po partijama. Tako je, na primer, za partiju od 420 komada DVD plejera i kućnih bioskopa mahom marke „samsung“ određena početna cena od 1,2 miliona dinara. Međutim, procenjena pojedinačna cena ovih uređaja je od 1.250 do 19.200 dinara, što bi i prosečno stojećim građanima bila i te kako primamljiva cena.Potrošači na gubitkuSiromašnijim građanima posebno zanimljiva mogla bi biti kupovina šporeta marke „neo“, koji poreznici procenjuju na 9.625 dinara, dok je njegova tržišna cena čak 27.799 dinara.Poreznici su ipak pravo učešća na licitaciji ograničili isključivo na pravna lica i preduzetnike što, prema mišljenju potrošača, stvara prostor za zloupotrebu jer istu tu robu trgovci mogu da nude građanima kao novu po aktuelnim cenama.- U pitanju je prevara koja traje već godinama. Sve što se zapleni trebalo bi da bude prosleđeno u komisionske radnje, gde bi građani imali priliku da kupe robu - ocenjuje za Kurir Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije. On napominje da već godinama unazad samo pravna lica imaju pristup ovakvim rasprodajama.- Tu se svaki put okupljaju manje-više iste firme. One robu otkupljuju po minimum 50 do 60 odsto nižoj ceni, a kasnije je prodaju kao novu po tržišnoj ceni - ističe on.

Poreska bez objašnjenja

Inače, učesnici licitacije su u obavezi da pre početka prodaje prilože dokumentaciju o registraciji preduzeća ili radnje i uplate depozit od 10 odsto početne vrednosti partije robe za koju su zainteresovani. Iz Poreske uprave nismo dobili objašnjenje zašto građanima nije dozvoljeno učešće u kupovini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track