PRIVATIZACIJA: Galenika diže cene lekova ili postaje magacin?
Foto: Arhiva

Sudbina državne farmaceutske fabrike posle tendera

PRIVATIZACIJA: Galenika diže cene lekova ili postaje magacin?

InfoBiz -
Kompanija ili konzorcijum koji do 4. maja ponudi za dokapitalizaciju najviše para, a najmanje sedam miliona evra, postaće strateški partner i vlasnik 25 odsto zemunske fabrike. Investitorima se tender isplati ako se otpišu dugovanja ili „Galenika“ pređe u uslužni centar za pakovanje lekova

BEOGRAD - Budući suvlasnik „Galenike“ imaće interes da uloži novac u srpsku fabriku samo ako država otpiše svoja potraživanja ili ukoliko njene pogone može da koristi kao uslužni centar za pakovanje tuđih lekova, smatraju upućeni.Naime, tenderom za izbor strateškog partnera za zemunsku fabriku, koji je Ministarstvo privrede juče raspisalo, predviđena je dokapitalizacija „Galenike“ u najnižem iznosu od sedam miliona evra, a investitor dobija 25 odsto vlasništva. Predmet pregovora o strateškom partnerstvu, kako je ranije najavio ministar Željko Sertić, biće i dugovi „Galenike“, koji iznose 220 miliona evra, od čega je svega oko 50 miliona dug prema bankama, dok su ostalo potraživanja državnih poverilaca.Za domaće potrošače i zdravstvene osiguranike jedna od najbitnijih posledica privatizacije srpske farmaceutske kompanije biće da li će imati potrebnih lekova koji se inače nalaze na A listi Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, kao i da li će lekove moći da kupe po dosadašnjim veoma niskim cenama u apotekama.

Ulazak strane farmaceutske kompanije u „Galeniku“ može doprineti, kako očekuju analitičari, skoku cena lekova ovog državnog proizvođača. Finansijski analitičar Dragovan Milićević smatra da je moguće da se za „Galeniku“ nađe strateški partner koji bi uvozio svoje lekove i u njoj ih pakovao.- Može da je uzme neka velika kompanija i da je pretvori u uslužni centar u kome bi se pakovali lekovi koji su proizvedeni negde drugde. Sada je tržište lekova drugačije nego pre 10 godina. Imate ovde nekoliko farmaceutskih kuća koje imaju jeftinu proizvodnju i bave se samo pakovanjem jer je još uvek jeftina radna snaga. „Galenika“ je složen sistem i ako se ne obnovi izvoz na strana tržišta, s obzirom na 220 miliona evra dugova, pod ovim uslovima nije mnogo racionalna priča. Prema sadašnjem broju radnika i infrastrukturi, „Galenici“ je potrebna godišnja realizacija od 200 miliona evra da bi bila rentabilna kompanija. S obzirom na to da fabrika ima nisku cenu lekova, ona na domaćem tržištu nema nikakvu šansu - kaže Milićević i dodaje da sa 25 odsto vlasništva u „Galenici“ strateški partner ne može da odlučuje skoro ništa bitno o daljem upravljanju.- To je pokušaj države da se skupi novac da se obezbede obrtna sredstva za rad. Ako država otpiše obaveze „Galenici“, onda bi se njena dugovanja prepolovila - ističe on.Iz ministarstava privrede i zdravlja, kao i iz „Galenike,“ juče nismo dobili odgovore u vezi s glavnim smernicama u budućem izboru strateškog partnera, kao i daljem poslovanju zemunske fabrike.

Sindikat NezavisnostLEKOVI SE NEĆE PRODAVATI ISPOD CENEZoran Pantelić, predsednik sindikata Nezavisnost u „Galenici“, očekuje da će ta fabrika lekova uspeti da nađe strateškog partnera, ali ne isključuje mogućnost rasta cena lekova.- Ideja je da se izabere strateški partner koji će u narednih pet godina da oporavi fabriku, nakon čega bi došlo do prave privatizacije. Zato je i predviđena konverzija dugovanja u akcije. Proizvodnja će biti predmet finalnih pregovora i država neće dozvoliti da se ona obustavi, ali se od stranog vlasnika ne može tražiti da prodaje lekove ispod cene kao što je bila dosadašnja praksa - kaže Pantelić.

ČINJENICE / ŠTA SE TRAŽI OD KUPCAKompanija - investitor - mora da ima prihod od najmanje 50 miliona evra u 2015.Ukoliko nema toliki prihod, mora da ima imovinu vredniju od 100 miliona evraNa tenderu će se najviše vrednovati ponuđena cena za dokapitalizacijuPored novca, bitan je i kriterijum o predviđenom minimalnom broju zaposlenih u „Galenici“ u periodu partnerstvaIzabrani strateški partner moraće da obezbedi najmanje pet stručnjaka sa 10 godina radnog iskustvaPet stručnjaka predviđeno je na rukovodećim mestima i oni će upravljati „Galenikom“ u periodu trajanja strateškog partnerstva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track