PROGNOZE: Evo kako Svetska banka vidi Srbiju u 2017.
Foto: Profimedia

Projekcije ugledne finansijske institucije

PROGNOZE: Evo kako Svetska banka vidi Srbiju u 2017.

InfoBiz -

VAŠINGTON - Svetska banka je povećala projekciju rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije za 2017. godinu, pri čemu je prognozu za tekuću godinu ostavila netaknutom.

BDP Srbije će, prema junskom izveštaju Svetske banke pod nazivom "Perspektive globalne ekonomije", porasti za 1,8 odsto u tekućoj godini, što je jednako projekciji iz januara, dok će u 2017. godini porasti za 2,3 odsto, što je za 0,1 procentni poen više u odnosu januarsku projekciju.

Za 2018. godinu, SB predviđa rast BDP-a Srbije od 3,5 odsto, što je nepromenjeno u odnosu na predviđanja sa početka ove godine.

VUČIĆ OBIŠAO MEI TA U OBRENOVCU: Bruto domaći proizvod ove godine biće veći od 2,5 odsto!

Istovremeno, Svetska banka je snizila projekciju rasta globalne ekonomije za 2016. godinu, koja će, prema najnovijim prognozama, porasti za samo 2,4 odsto u ovoj godini, što je jednako rastu iz 2015. godine i znatno niže u odnosu na projektovani rast od 2,9 odsto iz januarskog izveštaja, prenosi agencija Frans pres.

Sporiji rast u razvijenim ekonomijama koči zemlje u razvoju, dok su svetska trgovina i investicije u nepovoljnom položaju, navodi se u izveštaju.

"Perspektive ubrzanja globalnog rasta ostaju prigušene", dodaje SB, koja je naročito pesimistična u pogledu zemalja zavisnih od izvoza sirovina, poput nafte.

Od početka tekuće godine je, kako ocenjuje SB, primetno povećanje rizika, kao što je visok nivo zaduživanja kompanija u zemljama u razvoju, zbog čega su izložene kreditnoj krizi u uslovima stagnacije rasta.Među rizicima su, kako se dodaje u izveštaju, i rastuća sumnja u pogledu agresivne politike monetarnog labavljenja u zemljama u razvoju.

"Ekonomski rast ostaje najvažniji pokretač za smanjenje stope siromaštva, i iz tog razloga smo izuzetno zabrinuti što rast značajno usporava u zemljama u razvoju koje zavise od izvoza sirovina", izjavio je predsednik Svetske banke, Džim Jong-kim.

Usporeni rast je, kako je naveo, dokaz zašto je od izuzetne važnosti za države da slede politike koje će doprineti podizanju privrednog rasta i poboljšanju životnog standarda onih koji žive u ekstremnom siromaštvu.Ovaj izveštaj dolazi u uslovima kada se razvijene zemlje, pokretači globalnog rasta, poput Japana, Evrope i SAD, bore sa nižim stopama privrednog rasta.

Ozbiljno usporavanje američke privrede od početka ove godine ne pomaže podizanju privrednog rasta ostatka sveta, zbog čega je SB srezala prognozu rasta BDP-a Sjedinjenih Država za 0,8 procentnih poena, na 1,9 odsto u 2016. godini. Evrozona će ostvariti rast od tek 1,6 odsto, a Japan, koji se bori sa deflatornim pritiscima, očekuje rast od slabašnih 0,5 odsto.

Kina će, prema predviđanjima SB, uspeti da ostvari stopu rast od 6,8 odsto u 2016. godini, ali će on usporiti na 6,3 odsto do 2018. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track