AMBASADOR KAZAHSTANA: Srbija interesantna kao izvoznik voća
Foto: Shutterstock

Otvoreni za saradnju

AMBASADOR KAZAHSTANA: Srbija interesantna kao izvoznik voća

InfoBiz -

BEOGRAD - Ambasador Kazahstana u Beogradu Nurbah Rustemov založio se za bližu saradnju dve zemlje u oblasti obrazovanja i poljoprivrede, ističući da su naši narodi veoma bliski i da ne postoji nijedno pitanje koje bi moglo negativno uticati na odnose.

Rustemov je za "Blic" rekao da je za njegovu zemlju Srbija interesantna kao izvoznik voća i povrća, upitavši zašto ne bi srpske kompanije uspostavili isporuku svojih proizvoda u Kazahstanu.

On je dodao i da su Kazahstanu interesantne srpske tehnologije u oblasti smrznutog voća i povrća, proizvodnja mesne i mlečne industrije.

Podsetivši da smo prošle godine obeležili 20 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa, Rustemov je kazao da su tokom tih godina Kazahstan i Srbija izgradili aktivan dijalog pun poverenja.

Rustemov je rekao da dve zemlje imaju praktično sličan stav prema svim važnim problemima međunarodne politike.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Između Kazahstana i Srbije na snazi je bezvizni režim, a jedino je, kako je konstatovao, problem nedostatak direktne avio-linije.

Rustemov smatra da bi trebalo da se aktivira i obrazovna razmena - da se plasiraju studentski programi i vrše uzajamne posete predstavnika akademskih krugova, kao i da se organizuju stažiranja.

Kako je naglasio, strateški cilj Kazahstana je da uđe među 30 najrazvijenijih zemalja sveta.

"Okrenuti smo ulaganju u inovacione tehnologije za modernizaciju naše privrede. Rezerve prirodnog bogatstva će jednom presušiti, a sa njom će se smanjiti i tražnja za naftom. Zato profit od prodaje prirodnih resursa ulažemo u tehnologiju i razvoj ljudskih resursa", naveo je Rustemov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track