SAMO NAM JOŠ ONA FALI: Srbiju udara nova SEKA!
Foto: Dado Đilas

Sunovrat berzi gura našu zemlju u svetsku ekonomsku krizu

SAMO NAM JOŠ ONA FALI: Srbiju udara nova SEKA!

InfoBiz -
Ako kineska kriza eskalira i prelije se na svetska tržišta, to bi za Srbiju značilo još veće zaduživanje, pad standarda i nezaposlenost

BEOGRAD - Ako akcije na svetskim berzama nastave da padaju, svet bi mogao da se suoči sa novom velikom svetskom ekonomskom krizom (SEKA), što bi za Srbiju značilo da barem još deset godina ne bi mogla da izađe iz bede i siromaštva, upozoravaju domaći stručnjaci, tumačeći crne prognoze inostranih kolega.Ekonomista Milan Kovačević kaže da ako se kineska berza ne bude uskoro stabilizovala, svetu preti nova ekonomska kriza, slična onoj iz 2007, koja je nanela nesagledive posledice po celu Evropu, pa i Srbiju.Posledice po Srbiju- Krizu koja se trenutno dešava Srbija neće osetiti u direktnom smislu jer naša zemlja nema veliki izvoz u tu zemlju. Posledice će se pre svega osetiti u vidu kineskih investicija u Srbiju jer će Kinezi, u ambijentu privrednog pada, od toga verovatno odustati. Međutim, sa druge strane, sve razvijene zemlje je imaju i nemoguće je da Nemačka oseti tu krizu, a da nas to ne dotiče. No, do glavnog problema bi došlo ako bi se ova kriza nastavila jer bi to moglo da dovede do nove svetske krize, a to za Srbiju znači još deset godina životarenja, odnosno nastavak pada životnog standarda, još veća zaduživanja i nezaposlenost - zaključuje Kovačević.Ipak, Narodna banka Kine juče je snizila referentnu kamatnu stopu i obavezne rezerve bankama radi pokretanja kineske privrede, čije je posustajanje i izazvalo histeriju na berzama. Reakcija Kineza je delimično stabilizovala berzanske indekse širom sveta, ali poznati svetski analitičari sumnjaju da će ove mere zaustaviti preteću krizu. Tako je uticajni medijski magnat Rupert Mardok upozorio da se tržišta širom Evrope i dalje ruše.Ako kineska kriza eskalira i prelije se na svetska tržišta, to bi za Srbiju značilo još veće zaduživanje, pad standarda i nezaposlenost- Ne padaju samo cene akcija već padaju i cene uopšte. Da li je to privremena korekcija ili znak da se bliži velika globalna kriza? - upitao je Mardok. Ni Bernard Ou, tržišni strateg singapurske firme IG, ne veruje da će stabilnost, koja se delimično vratila na azijska tržišta sirovina, potrajati.- Ne bih se kladio da će potrajati. Glavni faktor na tržištima biće potez kineskih vlasti, odnosno njihova odluka da li da intervenišu i umire berze - rekao je on za strane medije, sa čim se slaže i analitičar brokerske kuće „Peregrin end Blek“ Markus Huber, koji kaže da je oporavak kineske berze samo kratkog daha.- Evropske berze blago su se oporavile. Takvo kretanje akcija je, međutim, možda kratkog daha, budući da su deonice u Kini nastavile da tonu - naveo je Huber.

Prkose kriziKINEZI BI DA GRADE LUKU U BORČIKineska kompanija „Čajna harbor indžiniring kompani“ zainteresovana je za izgradnju nove luke na levoj obali Dunava, u blizini mosta Zemun-Borča, objavilo je Ministarstvo građevinarstva. Studija izvodljivosti za taj projekat mogla bi da bude završena do kraja septembra, a kineska kompanija već je otpočela geotehnička istraživanja kako bi se došlo do neophodnih ekonomskih pokazatelja.

Snima situaciju... Dušan Vujović
Snima situaciju... Dušan Vujović

Ministarstvo finansijaPAŽLJIVO PRATIMOU Ministarstvu finansija tvrde da pažljivo analiziraju i prate dešavanja na svetskim finansijskim tržištima, koja su vezana za devalvaciju juana i kretanja kineske privrede.- Zajedno sa drugim relevantnim ministarstvima i NBS analiziramo moguće eventualne uticaje na srpsku privredu i domaću valutu - poručili su u Ministarstvu i dodali da je makroekonomska situacija u Srbiji zasad stabilna.

NBSBEŽE INVESTITORIU NBS navode da se negativni efekti u Srbiji zasad ograničeni i odnose se na odliv investitora, čija su sredstva plasirana na našem tržištu sa veoma kratkim rokovima.- Pratimo dešavanja i spremni smo da reagujemo. U tom smislu u ponedeljak smo prodali deset miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu kako bismo ublažili kratkoročne oscilacije kursa dinara u odnosu na evro - dodaju u NBS.

Propast Američki ekonomski Nostradamus predviđa U OKTOBRU PUCA EVRO, A EVROPSKA UNIJA SE RASPADAKatastrofičan ekonomski scenario predviđa i kontroverzni američki ekonomski analitičar Martin Armstrong, koji tvrdi da će 1. oktobra početi pravi evropski ekonomski slom - EU će se raspasti, evro će kolabirati, berze će doživeti krah, kamate će porasti. Ukratko, kako kaže, dogodiće se najveća finansijska kriza u istoriji čovečanstva i trajaće narednih 10 do 15 godina.- Francuska će se pobuniti protiv politike štednje i rezova i prva će napustiti taj model, a za njom će poći i druge države EU i na kraju - Nemačka. Japan će biti sledeća domina koja će pasti. Velike svote kapitala preći će u SAD i američka berza će profitirati, ali ne zadugo - smatra Armstrong.

ČinjeniceCRNI PONEDELJAKŠangajska berza 24. avgusta doživela najveći pad vrednosti od 2007.300 najjačih firmi na berzi izgubilo preko 440 milijardi funti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track